Ceremoniellt örtsalt | Gör ditt eget örtsalt

örtsalt

Bilden är från vackra butiken och esoteriska centrat Labyrint i Stockholm. Katarina som äger Labyrint håller regelbundet i workshops i att tillverka esoteriska örtsalt där intentionen står i fokus.

Jag kan inte nog rekommendera hennes salt-kurser! När jag deltog började vi med att visualisera hur vi befann oss i en saltgrotta där det brann en lägereld. Vid elden skulle vi känna in vad våra hjärtan behövde, vad våra hjärtan önskade. I tystnad skulle vi därpå tillverka våra örtsalt utifrån hjärtas önskan.

Så här skriver Katarina själv: "Vi arbetar med olika grundsalter, örter, eteriska oljor, mineraler, stenar plus en del andra mer eller mindre ovanliga ingredienser för att skapa exempelvis ceremoni- och ritualsalt, salt för visdom, transformation och de arketypiska krafterna, salt att äta, bada i, att strö ut, som dekoration och som andligt och själsligt verktyg".

örtsalt recept

På sina workshops dukar Katarina fram flera bord med oräkneligt antal örter, med många salter som bär på olika färg och textur, med små stenar, med oljor och mycket annat. Så skapar kursdeltagarna helt fritt utifrån detta, med utgångspunkt i det som kom till en i meditationen. Här finns inga rätt eller fel.

När jag skapade detta örtsalt, som även innehåller bl.a. mineraler och kyrkogårdsmull, var det som om jag kom in i ett sällsamt kreativt flow. På sina workshops dukar Katarina fram flera bord med oräkneligt antal örter, med många salter som bär på olika färg och textur, med små stenar, med oljor och mycket annat. 

Personligen följde jag min intuition, men jag valde också växter utifrån deras betydelser i äldre folklore, utifrån deras färger, deras växtsätt. Mitt salt går inte att äta då jag också hade i kristaller och jord. Istället har jag valt att använda det till fotbad samt har det framme i en skål som en påminnelse om mitt hjärtats längtan. Ibland smörjer jag in hjärtat med saltet, blundar och tänker på min intention. När vi gjorde dessa salter fanns inga rätt eller fel. Deltagarna fick då också själva välja om vi ville mortla salterna eller inte. För mig kändes skapandet av detta salt som en konstnärlig process.

När vi gjorde dessa salter fanns inga rätt eller fel. Deltagarna fick då också själva välja om vi ville mortla salterna eller inte. För mig kändes skapandet av detta salt som en konstnärlig process. På slutet laddade vi örtsaltet med det som fanns i våra hjärtan. Detta sätt att arbeta djupt meditativt med örter blev för mig ytterligare ett steg på vägen på min vandring längs örtrikets stigar. Jag fick tillgång till mitt hjärtas röst, till min intention, till örtarbete i meditativ tystnad. Detta är något jag tar med mig in i framtiden. När jag skapade detta örtsalt, var det som om jag kom in i ett sällsamt kreativt flow.

örtsalt

Text och bild: Sara Bonadea George

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.