Nässelsalva | Recept | Salva på brännässlor

Jag vill här dela ett recept som jag lärde mig av Janne Hallqvist, grundare av och kursansvarig för folkhögskolan Naturens medicin på Biskops Arnö. På denna fina folkhögskola skapade Janne Hallqvist den fantastiska kursen Naturens medicin. Vi är många som har gått den och som har Janne att tacka vår kärlek till örterna. Som många nog vet lämnade Janne jordelivet 2024, med detta blogginlägg vill vi hedra Janne.

Janne skapade de mest unika örtrecept. Nyskapande tillverkningsmetoder och inspiration hämtad från historiska källor tillhörde här hans signum. Nässelsalvan, med dess lite gröna färgton, har blivit en klassisk "Biskops Arnö-salva". Tillverkningssättet skiljer sig från det vanliga sättet att tillverka salvor; här kokar du brännässlan i oljan. Men resultatet blir detsamma som för all naturlig hudvård, du får en salva som är skön för huden och som inte tillför annat än naturliga ämnen. 

Janne benämnde salvan "Hildegard av Bingens salva mot ofrivillig glömska" och hämtade här inspiration från Hildegard av Bingen, en remarkabel nunna, mystiker, läkekunnig, konstnär som verkade i Tyskland på 1100-talet.

GÖR SÅHÄR:

Nässla, cirka 2 liter
1/2 liter olivolja eller rapsolja 
100 g bivax

Blanda allt i kastrull. Koka på ganska svag värme i ca 40 min. När temperaturen är ca 106 g C är det klart. Sila genom grov sil och försök pressa ut så mycket olja som möjligt. Sila oljan en gång till genom en fin sil. Häll i en ren kastrull. Värm till 110 g C. Ta bort från värmen och låt stå ett par minuter tills det börjar bubbla bort vatten. Häll i en skål och tillsätt finfördelad bivax.

Låt svalna under omrörning.

Häll upp i burkar innan det blivit för stelt och tjockt.
Ps. Kom ihåg att sterilisera burkar och lock innan du fyller på dem, till exempel genom att doppa dem en stund i kokande vatten. 

Förvara din naturliga hudvård i kylen och ha bara den burk framme som du använder för stunden. Den är också jättefin att ge bort i present, kanske till någon som behöver lite extra kraft. Namnet "mot ofrivillig glömska" är just att ta hjälp av nässlans näring och som ska hjälpa en att komma ihåg lite bättre.

Text: Sara Bonadea George

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.