Vårt hållbarhetsarbete

"Mat som är bra för oss är också bra för planeten"*

- den meningen sammanfattar ganska väl hur vi på Örtfabriken ser på hållbarhet. För oss är örter ett hållbart sätt att stötta oss själva samtidigt som vi värnar om vår planet. 

Vi tror på ekologisk och småskalig odling. Vi värdesätter samarbetet med våra producenter allra högst. Tillsammans säkerställer vi att örterna odlas, plockas och hanteras på bästa sätt. Flertalet av våra örter är ekocertifierade. En ört som har hanterats på rätt sätt, genom ekologisk odling och hållbara arbetssätt, kommer vara en kraftfull ört. Örtfabrikens målsättning är att själva vara ekocertifierade i framtiden. 

Örtfabrikens tinkturer

Våra två samarbetspartners finns i Lettland och i södra Italien. De har gedigen örtkunskap och är precis som vi på Örtfabriken riktigt nördiga. De balanserar denna passion med modern teknik (tex egna laboratorium och specialistkompetens) och god kontroll och styrning (t ex ekocertifiering, HACCP-plan, mm). Här ser ni Örtfabriken och vår samarbetspartner med roliga mössor: 

 Tinkturer

Örtfabriken erbjuder örter i form av tinktur. Det är örter i flytande, koncentrerad form för invärtes bruk. Örterna har extraherats med hjälp av alkohol. Detta ger en produkt som är dryg (du behöver endast ett par droppar) och med en mycket lång hållbarhet.

Det betyder att den vackra ringblomman som plockades i sommar och som sedan gjordes till tinktur, kommer kunna användas i 3-5 år framåt. Detta är en viktig hållbarhetsfaktor. Vi tar vara på naturens gåvor på bästa sätt. 

Tinktur

På Örtfabriken arbetar vi medvetet med förpackningar. Vi har valt en flaska åt våra tinkturer som bevarar örten längre än andra flaskor. Glasets kvalitet och färg gör att den kan skydda det känsliga innehållet bättre än ett ljusare glas. Du kan läsa mer om vår flaska här

Återanvänd denna fina flaska! 

Vi använder återvunnet papper för tryckprodukter och vi återanvänder paket och packmaterial så ofta vi kan. Vi samarbetar med en speditör som aktivt använder miljövänligt packmaterial. Hoppas du uppskattar det! 

Hör av dig till oss om du har frågor om vårt hållbarhetsarbete ♡ info@ortfabriken.se

* "Mat som är bra för oss är också bra för planeten" publicerades i DN 2019-11-03 och baserar sig bland annat på EAT Lancet-rapporten. 

Örtfabrikens hållbarhetsarbete