Vad är Ghee och varför ska du använda Ghee i din matlagning? Här förklarar Örtfabriken allt detta och toppar med ett recept på hur du gör ditt eget skirat smör.
Ghee eller ghi är klarat smör. Vissa säger att det är klarifierat eller skirat smör, men det är alltså samma sak. Det är superenkelt att göra och mycket gott med en lite nötig smak, att använda i din matlagning. Du förvarar din Ghee i kylen eller i rumstemperatur (själv föredrar jag i kylen) och hållbarheten är lång om du är noga med hygienen. Använd till exempel alltid en ren sked i burken när du tar Ghee.
Vad är skillnaden mellan ghee och smör?
Ghee är renat smör utan mjölkprotein. Det är alltså perfekt för dig med laktosintolerans, då det innehåller en lägre halt laktos än smör. Det innehåller inget vatten och fräser därför inte när du hettar upp det. Den har en hög kokpunkt och är därför idealisk att hetta upp och steka grönsaker, kött och fisk i.
Det har använts inom Ayurveda i tusentals år, där ghee anses vara mycket hälsobringande och är en medicinalprodukt. Den hjälper din matsmältning och näringsupptag. Till exempel förstoppning. Inom Ayurveda använder de Ghee för hudproblem och torra slemhinnor.
I vår del av världen har Ghee blivit populärt och används på flera sätt. Kanske har du hört talas om Bulletproof Coffee? Man tillsätter helt enkelt ghee i ditt kaffe, för att få en boost istället för bara en koffeinkick.
Men hur gör du nu ditt eget ghee?
Allt du behöver för att göra ditt eget Ghee är ett paket äkta och ekologiskt smör. Välj det osaltade smöret. Här är receptet.
Recept
500g äkta smör (eko)
Ha en tjockbottnad kastrull och smält smöret på låg värme. Smöret ska knappt bubbla. Se till att inte gå över 110 grader. Rör inte i smöret. Skumma inte bort det översta skiktet förrän din ghee är klar.