För många decennier sedan, skapade Rosemary Gladstar (Örtfabrikens örtlärare och en av USAs bästa herbalister) ett enkelt och underbart recept som hon kallade för Fire Cider. En bubblande och het fermenterad dryck. Perfekt i förkylningstider. Testa den så fort du får förkylningssymptom! Du kommer inte bli besviken, vi lovar.
Rosemarys vana trogen så tar hon det hon haver. Pepparrot, chili, rosmarin, ingefära, vitlök, lök. Smaksätt med honung och täck allt med äppelcidervinäger. En tinktur helt enkelt. Låt det stå, sila och så har du dig en riktig Fire Cider. Se recept nedan.
Men inte nog med att Rosemary skapade ett fantastiskt elixir. Det växte till något större. Här är sagan om Fire Cider:
Fire Cidern blev så omtyckt att den blev viral. Eller snarare legendarisk, för att använda den tidens uttryck. Receptet blev så uppskattat att det började produceras i liten skala här och där. Receptet gjordes om och Fire Cider blev en älskad produkt av alla i riket. Rosemarys inställning i livet är att låta gro och spira. Inte begränsa och kontrollera. Men Fire Cidern blev så populär att några andra ville begränsa och kontrollera. Ett företag smög sig ut ur den mörka skogen och varumärkesskyddade Fire Cider. Plötsligt fick inte de små, lokala producenterna göra Fire Cider längre. Inte ens Rosemary.
Tre riddare bestämde sig för att skapa rättvisa och tog striden. Efter en lång rättegång 2019 upphävdes varumärkesskyddet. Riddarna heter HerbalRevolution, Maryblueherbalist and Wildflowerherbschool.
Slutet gott allting gott! Med denna saga som faktiskt är sann önskar vi dig att du också ska få njuta av dessa gamla, traditionsbundna örtelixiren. När du gör din egen Fire Cider, tänk en stund på vilken kraft och styrka som finns i den och att det faktiskt kan vara värt att fajtas mot det som är värt att fajtas för.
Det här är Örtfabrikens version av Fire Cider:
1 pepparrot
1 Chili
1 Apelsin
1 Citron
2 Lök
1 vitlök
1 bit ingefära
1 bit gurkmeja
1 knippe rosmarin
1/4 tsk cayenne
Ett par korn svartpeppar
GÖR SÅ HÄR: Hacka alla ingredienserna och fyll en ytterst rengjord glasburk. Fyll med äppelcidervinäger enda till toppen. Låt tinkturen stå i 4 veckor i ett mörkt utrymme i rumstemperatur. För säkerhets skull ställ den i en skål eller liknande ifall det skulle droppa över lite. Sila den, smaksätt med honung utifrån smak och häll upp på flaska. Förvara svalt!
Ta dig en hutt Fire Cider dagligen. Ca 1/2 - 1 matsked. Eller ringla den över salladen! Jättegod och med sting i. Informera dig om vilka positiva effekter Fire Cider har. Det finns inte mycket biverkningar rapporterade, men då Fire Cider är en vinäger-tinktur kan den påverka känsliga magar. Prova dig fram.