Pumpasoppa | Recept | Ingefära och andra örter

Med det här receptet vill vi önska en fin allhelgonahelg till alla.

Jag har precis skrivit flera inlägg om örter vid sorg och hur vi kan ta hjälp av naturen vid svåra perioder i livet. Det här receptet är en värmande famn att omhulda sig med när sorgen behöver hanteras. Allhelgona hjälper oss att vara med de kära som har gått vidare. Beroende på var vi befinner oss i vår sorgearbete så kan vi ta stöd av naturen. Den här soppan är mustig, varm och het. Den ger mig kraft, men också ett lugn. Hoppas du tycker om den. 

Jag tycker om pumpasoppor med sting i. Smaken av pumpa är ju söt i sig och jag tycker om att balansera smaken med hetta, till exempel med ingefära.

Ingredienser

500 g pumpa
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färskriven ingefära
6 dl vatten
1 eko grönsaksbuljong
Smaksätt med salt och malen peppar. 

Topping: 1/2 röd chili, hackad persilja, rostade pumpafrön och/eller pumpafröolja.

För att höja näringsvärdet ytterligare tillsätter jag 2 skivor torkad reishi. Det är en svamp med höga halter av betaglukaner och antioxidanter, men den påverkar inte smaken nämnvärt. 
Gör så här:
 
Skala och skär pumpan i kuber. Rosta pumpan i ugnen i 30 minuter. Under tiden fräser du lök och vitlök i olivolja i en djup gjutjärnspanna. Tillsätt den lätt rostade pumpan och fräs ett par minuter. Tillsätt riven ingefära och kokande vatten. Tillsätt en tärning av eko grönsaksbuljong. Det är nu du lägger i de två skivorna torkad reishi. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. 

Plocka ur reishi-skivorna, mixa soppan och servera i skålar. Toppa med tunt skivad chili och rostade pumpafrön. I Kroatien, där jag befinner mig nu, är det vanligt med pumpafröolja. Den är vackert grön och ger en nötig karaktär åt soppan. 
Hur länge håller Pumpasoppa i kylen?
Pumpasoppan håller upp till en vecka i kylen. 

Följ oss på Örtfabriken för inspiration för en mer näringsrik vardag och där du tar hjälp av naturen för mer närvaro och mindre stress. 
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.