Buljong 2.0 | Toppa med örter | Koka din egen benbuljong

Häromdagen skulle jag köpa märgben i disken och personalen undrade vad som hade hänt. Plötsligt ville alla ha märgben och göra sin egen benbuljong. Eller bone broth, det engelska uttrycket. Jag förstår verkligen suget efter benbuljong, men jag är lite nyfiken på var trenden kommer från. Berätta, om du vet!
 
Min egen hälsoresa ledde mig in på buljongens väg. Snabbt insåg jag att det var ett fantastiskt verktyg för att stärka en mage i obalans. Jag läste mycket om dieten Gaps och förstod hur nyttigt det är att dricka buljong. Använde Gaps-dieten med lite blandade resultat. Men benbuljongen har varit med mig sedan dess.
Är benbuljong nyttigt
Nuförtiden gör jag buljong på märgben av vilt, av ko eller så använder jag kycklingben eller fiskrester. Jag är osäker på hur en vegetarisk variant skulle kunna se ut om om en vegetarisk buljong skulle ge samma effekt på magens välmående. Varför ska man dricka buljong? Många använder benbuljong för att få i sig kollagen, då benbuljong är mycket rikt på kollagen. Kollagen stärker huden och har blivit en hype för just hudens utseende. Mitt syfte med benbuljong är att stärka min mage och att tillföra mer näring i vardagen. 
.
Benbuljong är bra för magen, i alla fall för min mage. Jag har haft en lång resa med mage i obalans, som startade med utslagen tarmflora av parasiter och för många antibiotikakurer. Jag hade svåra problem med magen, tappade i vikt och fick näringsbrister. Jag var tvungen att lägga om min kost helt. Idag är magen rätt bra, men jag måste hela tiden vara noggrann med hur jag tar hand om den. När det blir obalans igen så ser jag genast över kosten, tillför hemmagjord probiotika, sätter in bakteriedödande örter, tillför massa bittra örter - och kokar min egen benbuljong. 
Är kollagen och benbuljong samma sak
Buljongen ska koka i flera timmar. Jag har själv inte en crockpot, utan använder en vanlig gryta. Det viktiga är att tillsätta någon form av syra för att lättare extrahera de ämnen vi vill åt. Sedan toppar jag med massa kryddor, rötter och medicinalsvampar. Så min buljong blir lite av en 2.0 variant. Det blir så gott! Se recept nedan.
 
Vilken är den bästa buljongen? Jag har märkt att det är stor skillnad på buljongen beroende på vilka typer av skrov som använd. Gräsbetande kor ger så mycket mer fett och smak i buljongen.
 

Recept

3-4 märgben från t ex gräsbetande ko
1-2 msk äppelcidervinäger eller citron
3-4 vitpepparkorn 
3-4 lagerblad
1-2 msk salt
2,5-3 liter vatten 
.
Blanda allt i en stor kastrull och låt koka upp. Låt puttra under lock i 2 timmar. 
Toppa sedan din buljong så att det blir din egen buljong 2.0.
.

Recept 2.0

2 msk Ashwagandha
2 msk Ryskrot
2 msk Kardborrerot
2 msk Maskrosrot
2-3 bitar Reishi svamp
1 bit Chaga
2 morot i bitar
1 palsternacka i bitar
1 svartor i bitar
1 rödlök i klyftor
1 gullök i klyftor
Benbuljong med reishi
Här på bilden ser du bitar av torkad Reishi. Lägg dessa hårda växtdelar och rotsaker i buljongen och låt puttra under lock ytterligare 1-2 timmar. 
.
När buljongen är klar (det ser du på fett som samlas på ytan och en stark, härlig färg) så har du i en näve ringblommor och myntablad. Låt det dra i ca 30 minuter. Nu kan du sila din buljong. 
.
Jag brukar förvara hälften i karaffer i kylen. Detta dricker vi ca 2-3 koppar av dagligen. Jag vet inte hur länge buljongen håller i kylen, men jag vill helst dricka upp den inom ett 4-5 dagar. Resten fryser jag in i genom att dela upp det i plastpåsar. Till exempel 2 koppar buljong i vardera plastpåse. Då är det lätt att använda dagligen. Plastpåsarna tar inte så mycket plats i frysen.
buljong på märgben
Hur ofta och hur mycket benbuljong ska du dricka? Jag brukar använda buljong under en definierad period. Till exempel i tio dagar de tuffa vintermånaderna när vi behöver boosta oss med näring eller när magen hamnar i obalans. Då dricker vi i familjen 2-3 koppar buljong på märgben per dag.  
.
Hoppas du tyckte om detta recept och fick inspiration till att göra din egen buljong. Hos oss på Örtfabriken finns många fina recept i vår blogg. Sök på recept eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du allra längst ner på denna sida. 
.
Är du intresserad av bittra örter? Läs mer här om Örtfabrikens Happy Bitters, droppar för lite mer bitterhet i din vardag. 
 
 
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.