Örtfabriken har testat att smaksätta Kombuchan med olika örter. Vi började med att spåna fram olika idéer på örter utifrån smak men också utifrån örtens verkan.
Smakrika örter är citronmeliss och olika myntor. Intressanta smaker kan frammanas med hjälp av Rosmarin, Oregano, Fjällkvanne, Schisandra, Lavendel och Ros. Men bara om vi törs.
För en adaptogen verkan skulle vi kunna välja mellan Siberian ginseng, Ashwagandha och Gotu Kola. Adaptogener är örter som stärker din uthållighet och får oss att hantera yttre påverkansfaktorer. Till vår Kombucha skulle vi också kunna använda lugnande örter som Frossört, Humlesuga och Hjärtstilla. Vi väljer utifrån vilken verkan vi vill att teet ska ha.
Vi valde att göra två batcher. Till den ena batchen var vi mest ute efter en smaksensation och att få en frisk och spännande Kombucha. Vi valde därför Citronmeliss, Hallon, lite Lavendel och lite Ros.
Till den andra Kombuchan valde vi istället örter som ger oss kraft och uthållighet. Vi tillsatte Siberian ginseng, lite Salvia och Rosmarin.
Recept på Kombucha:
Ha Kombucha-svamp och startkultur (ca 1 dl vätska som svampen ligger i)
Koka upp 1 l vatten, tillsätt 1 tsk fint te (svart eller grönt) och 1 dl socker.
Låt det svalna, sila och tillsätt Kombucha-svamp och 1 dl startvätska.
Täck brygden med finmaskigt tyg. Låt stå i 7-10 dagar i rumstemperatur.
När den är klar tar du ur svampen och 1-2 dl vätska och förvarar i kylen till nästa gång du ska brygga din kombucha.
Nu har du ca 1 liter Kombucha. Det är dags att smaksätta den med valfri ört eller vad du väljer. Se vad vi valde ovan. Till 1/2 L Kombucha hade vi ca 1 dl örter. Vi höftade lite. Vi tappade upp de två batcherna på varsin flaska, satte på korken och ställde in i kylen där de fick stå ytterligare 2 dagar.
Vi silade dem och äntligen är Kombuchan klar att avnjutas! Förvara kyld.