Buongiorno!
Jag är ju faktiskt italienare. Så låt oss göra ett hydrolat med espressomaskinen. Och tro det eller ej men det funkar!
Hydrolat eller blomstervatten är världens finaste örtprodukt. Genom destillering extraheras örtens vattenlösliga ingredienser i form av ett blomstervatten. Du kanske känner till eteriska oljor? Det är en produkt som extraheras genom destillering av örter. Men vi får också en annan produkt genom destillering: Hydrolat eller blomstervatten. Läs mer här om vad hydrolat är.
Jag har skrivit mycket om destillering då jag älskar processen. Den är magisk och förförande. Med en riktig destilleringsapparat blir kvaliteten högre, så klart. Men varför inte testa att göra ditt eget blomstervatten hemma i köket med espressomaskinen?
Jag testade med en kraftigt doftande växt, färsk rosmarin (som blommar just nu i min trädgård). Jag lånade en näve från rosmarinbusken, sköljde av dem lite i vatten och klippte ner dem med sax. För att underlätta destilleringen vill du gärna klippa "barren" så att ingredienserna lättare extraheras.
Jag fyllde espressomaskinen med vatten och skruvade ihop delarna. Jag har gasspis och satte på minsta möjliga gaslåga. Jag vill inte att processen skulle gå för fort. Jag vill heller inte att det blir bränt. Så det är väl en nackdel med att göra blomstervatten med espressomaskinen - det går för fort och blomstervattnet blir förmodligen lite för varmt / för upphettat. Men, det är good enough så låt dig inte avskräckas.
Resultatet blev ett blomstervatten med klar doft av rosmarin, smak av rosmarin och med klargrön färg. Med andra ord ... det funkar.
För att göra hydrolatet valde jag ett kraftigt doftande ört, rosmarin. Vilka andra örter skulle du kunna välja att destillera? Utgå från dem som vanligtvis brukas destilleras, då de har eteriska oljor. Till exempel pepparmynta, kamomill, lavendel, apelsinskal ... Du kan använda både färska och torkade örter. Packa dem ordentligt i espressomaskinen då du behöver en viss mängd för att det ska lyckas.
Glöm inte berätta om du testar att göra hemma och med vilken ört!