Tinktur vid Sorg | Recept | Hagtorn och Tulsi

Högtider har en tendens att överrumpla en med sorg och saknad efter de som borde finnas där men plötsligt en dag inte finns längre. Dessa känslor av sorg har en tendens att överväldiga en mitt i det ljusa, vackra, glada.

Första gången det hände var jag oförberedd. Men nu bär jag en tanke med i bakhuvudet, en varlig påminnelse om att vara beredd för den där vågen av sorg som kan komma. Till en av dessa högtider tog jag fram ett recept på en tinktur för sorg. Den är gjord på färska blommor av Tulsi också kallad Helig Basilika eller Holy Basil på engelska. Tulsi är en av de viktigare örterna inom Ayurveda. Jag fick inspiration att odla Tulsi av mina örtsystrar som av erfarenhet kunde säga att det är mycket enkelt att odla denna mintväxt. Och det var det! Så vackert att ha Tulsi hemma och tänka en stund på att det är en helig växt som alltid finns i ett hinduiskt hem. Till den här tinkturen skördade jag blommorna i juli månad just för att bereda en tinktur med sorg i åtanke.

I tinkturen finns också bär av Hagtorn. Hagtorn är om någon hjärtats växt. Till den här tinkturen skördade jag bär vilt för två år sedan. I Sverige har vi ett överflöd av hagtorn. Det gäller bara att identifiera den ordentligt, sedan kommer du veta var du hittar den. 

Den tredje örten är havretoppar, en present från @laketradgarden som jag gjorde tinktur på då jag fick dem. Havretoppar benämns som Milky Oats på engelska och används betydligt mer i de engelsktalande länderna. 

De här tre örterna ska varligt omhulda mitt hjärta och ge en gnista av förtröstan.

Om jag skulle göra om receptet skulle jag göra så här:

1 del Hagtornsbär

1 del Tulsi blommor

1 del Havretoppar

Jag skulle lägga örterna i en steriliserad glasburk och fylla den till hälften. Och sedan toppa upp med alkohol (t ex Vodka 37%). Jag låter tinkturen stå i minst fyra veckor i ett mörkt utrymme. Här kan du läsa mer om den sköna konsten att göra en tinktur.  

Det går att göra tinkturen på torkade växtdelar, men istället för att använda proportionerna 1:2 (1 del växt, 2 delar alkohol), ska du ta betydligt mindre torkad växt. När det är torkade delar bör du istället använda proportionen 1:5. 

Jag får ofta frågan om hur man ska använda tinkturer och vilken dos tinktur man ska ta invärtes. Det är en viktig och relevant fråga, som är högst individuell. Läs Örtfabrikens blogginlägg om dosering här. Hör av dig om du har frågor. 

Om du bär med dig samma utmaningar vid högtider så ta hjälp av hjärteörter som de som nämns ovan. Drick te, använd eteriska oljor eller ta örterna i form av droppar av tinktur. Och faktiskt, det kan också räcka att visualisera örterna. Det har jag gjort om jag inte har tillgång till dem i fysisk form. Jag sluter ögonen och ser det lilla hagtornsträdet framför mig, jag rör vid bladen och bären och knyter an till växten. Och på så sätt tar jag del av växtens essens. 

Har du några allierade växter eller verktyg för sorg?

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.