VitlöksElixir | Recept med vitlök och honung

Jag har förälskat mig svårt i färsk vitlök. Jag vet att det inte är gynnsamt att tugga på vitlöksklyftor och sedan socialisera, men jag kan nästan inte låta bli. För att mildra doften bestämde jag mig för att istället göra denna vitlökselixir. 



Det finns något tidlöst med vitlök och honung. När de kombineras uppstår en kraftfull blandning som förenar det skarpa med det söta. Jag har lånat detta recept från herbalisten Kat Meier och hennes fantastiska bok Energetic Herbalism. Jag läste boken under sommaren och måste säga att det nog är en av de bästa örtböckerna jag har läst. Hon sätter ord på det jag inte själv kan formulera och hon knyter ihop olika örttraditioner till ett system som är enkelt att förstå. I slutet av boken delar hon olika recept som är värmande för kroppen, varav detta vitlökselixir är ett sätt att öka energin i en organism. 

Jag valde att göra ett elixir med vitlök och honung, men hon ger också förslag på ett recept med vitlök / honung och vinäger. Superenkelt! Honungen omsluter vitlöken och förvandlar den starka smaken till något mjukare och rundare, samtidigt som honungen själv blir mer kraftfull. Här där jag bor är honung en ytterst värdefull produkt som i sig bygger immunitet och skyddar. Toppa honungen med vitlök och få ett extra potent elixir. 

Gör så här:
1. Skala vitlöksklyftor 
2. Fyll en ytterst ren glasburk till två tredjedelar med vitlöksklyftorna
3. Häll över äkta honung till bredden
4. Skruva på ett lock och låt stå mörkt och inte för kallts
5. Elixiret är redo efter 24 timmar
6. Ät vitlöksklyftorna som de är 

Gör alltid en liten batch första gången! Honung är dyrt. 

Och som alltid när jag bereder mina örter så får jag en stund av närvaro. Små ritualer i vardagen kan ge så mycket. Att röra om i burken, se hur färgen förändras, känna doften som långsamt utvecklas. Jag skapar en tråd av samhörighet till den som skrev om receptet och till alla de bakåt och framåt i tiden som också kommer göra detta elixir. 

Hoppas du också får glädje av detta recept! Berätta om du gör det. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.