Buljong 2.0 | Toppa med örter | Koka din egen benbuljong

Häromdagen skulle jag köpa märgben i disken och personalen undrade vad som hade hänt. Plötsligt ville alla ha märgben och göra sin egen benbuljong. Jag kan förstå det, men jag är också lite nyfiken på var trenden kommer från. Berätta, om ni vet!
 
Min egen hälsoresa ledde mig in på buljongens väg. Snabbt insåg jag att det var ett fantastiskt verktyg för att stärka en mage i obalans. Jag läste mycket om dieten Gaps och förstod hur nyttigt det är att dricka buljong. Använde dieten med lite blandade resultat. Men buljongen har varit med mig sedan dess.
 
Nuförtiden gör jag buljong på märgben av ko, eller så använder jag kycklingben eller fiskrester. Jag är osäker på hur en vegetarisk variant skulle kunna se ut, då det är just gelatinet jag vill åt. Det får koka i timmar. Det viktiga är att tillsätta någon form av syra för att lättare extrahera de ämnen vi vill åt.
 
Sedan toppar jag med massa kryddor, rötter och medicinalsvampar. Så min buljong blir lite av en 2.0 variant. Det blir så gott! Se recept nedan.
 
Vilken är den bästa buljongen? Jag har märkt att det är stor skillnad på buljongen beroende på vilka typer av skrov som använd. Gräsbetande kor ger så mycket mer fett och smak i buljongen.
 

Recept

3-4 märgben från gräsbetande ko
1-2 msk äppelcidervinäger eller citron
3-4 vitpepparkorn 
3-4 lagerblad
1-2 msk salt
2,5-3 liter vatten 
.
Blanda allt i en stor kastrull och låt koka upp. Låt puttra under lock i 1 timme. 
Toppa sedan din buljong så att det blir din egen buljong 2.0.
.

Recept 2.0

2 msk Ashwagandha
2 msk Ryskrot
2 msk Kardborrerot
2 msk Maskrosrot
2-3 bitar Reishi svamp
1 bit Chaga
2 morot i bitar
1 palsternacka i bitar
1 svartor i bitar
1 rödlök i klyftor
1 gullök i klyftor
.
Lägg dessa hårda växtdelar och rotsaker i buljongen och låt puttra under lock ytterligare 1 timme. 
.
När buljongen är klar (det ser du på fett som samlas på ytan och en stark, härlig färg) så har du i en näve ringblommor och myntablad. Låt det dra i ca 30 minuter. Nu kan du sila din buljong. 
.
Jag brukar förvara hälften i karaffer i kylen. Detta dricker vi ca 2-3 koppar av dagligen. Jag vet inte hur länge buljongen håller i kylen, men jag vill helst dricka upp den inom ett 4-5 dagar. Resten fryser jag in i genom att dela upp det i plastpåsar. Till exempel 2 koppar buljong i vardera plastpåse. Då är det lätt att använda dagligen. Plastpåsarna tar inte så mycket plats i frysen.
.
Jag brukar använda buljong under en definierad period. Till exempel i tio dagar de tuffa vintermånaderna när vi behöver boosta oss med näring. 
.
Koka din egen benbuljong Recept med örter och medicinalsvampar
 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.