Sköldkörteln | Naturlig stöd vid hypotyreos | Underfunktion

När jag startade Örtfabriken så trodde jag att jag skulle skriva allra mest om sköldkörteln och hur vi kan stödja vår sköldkörtel på naturligt sätt. Min resa in i örternas värld började med hypotyreos. Mitt hälsointresse tog fart då jag själv försökte hitta sätt att stödja min sköldkörtel. Resan blev lång och kunskaperna många. Men ändå tog det fram till nu för mig att börja skriva om sköldkörteln. 

Jag kan sammanfatta hur jag stödjer min egen underfunktion i sköldkörteln i fyra hörnstenar:

1. Naturligt sköldkörtelhormon eller syntetiskt hormon - Använd den sköldkörtelmedicin som hjälper just dig. Sköldkörteln producerar fyra hormoner (T4, T3, T2 och T1). De allra flesta (nästan 500.000 personer i Sverige) medicinerar med levotyroxin, t ex Levaxin eller Euthyrox, som innehåller det syntetiska hormoner T4. Jag blev inte bättre av Levaxin, utan lade till medicinen Liothyronin, som innehåller det syntetiska hormonet T3. Stor förbättring! Men även om jag hade väldigt lite dos kände jag mig efter ett tag övermedicinerad med symptom som uppe i varv. 

Jag hade länge försökt få naturligt sköldkörtelhormon, NDT utskrivet. Men det var först när jag bodde utomlands som jag fick tillgång till medicinen. Nu använder jag medicinen Erfa (andra kanske känner till Armour Thyroid och , som är torkad grissköldkörtel och därmed ett naturligt sköldkörtelhormon. Har funkat så mycket bättre, för just mig.

Om du är intresserad av att veta mer, kan jag varmt rekommendera Stop the Thyroid Madness, som länge har arbetat för mer naturligt sköldkörtelhormon som behandling. Webbsajten ser lite galen ut, men det finns mycket djup kunskap om naturligt sköldkörtelhormon där. Här är också en bra sammanställning från svenska Hypotyreos.info.

2. Eliminera gluten och se över din kost. Detta gjorde en enorm skillnad för mig. Jag hade länge tagit bort laktos och minimerat socker. Men när jag tog bort gluten helt och hållet i tre månaders tid, så gjorde mitt allmänna mående ett glädjeskutt framåt. Inflammationen i kroppen minskade avsevärt, hjärndimman lättade och jag började uppleva att kroppen kunde återhämta sig. Nu har det gått mer än tio år och jag tänker inte vända om. Jag försöker äta så ren kost som möjligt. Dvs inte äta processad mat, undvika laktos och socker. Sedan jag tog bort gluten är jag mycket mindre känslig generellt. Men om jag börjar utmana gränserna igen, t ex genom att äta processat glutenfritt bröd och annan snabbmat, så smyger sig symptom tillbaka. 

3. Ge din sköldkörtel näring. Det är här jag går igång allra mest. Vi kan ge vår sköldkörtel näring på så många sätt. I början av min resa med hypotyreos, så var rekommendationen att inte tillföra kroppen jod. Men ju mer jag lärde mig genom örtläran, ju mer förstod jag att jod är en viktig komponent och något man har använt i alla tider för sköldkörtelsjukdom. Det är trendigt att tillföra jod i droppform, men det är alldeles för starkt för mig. Jag tar joddroppar på huden dagligen. Men jag är också förespråkare av att tillföra tång och sjögräs, då särskilt kelp innehåller en hög halt av jod. Det är ett mycket skonsammare sätt att tillföra kroppen jod, samtidigt som du får ett bredare spektrum av näring på det sättet.  

I örtriket finns en bred arsenal av örter du kan använda för att ge stöd åt din sköldkörtel. Det finns ju örter som i sig innehåller mycket näring, som till exempel nässlan och rödklövern, som du kan använda som ett så kallat tonikum. Eller lägg till maskrosblad och doftviol. Allt som är grönt är skönt för magen och ger näringstillförsel. Sköldkörteln, precis som hela vår organism behöver näring.

Men det finns också en del örter som specifikt ger stöd åt sköldkörteln. Den ört som oftast nämns är Ashwagandha, men även Ryskrot eller Siberian Ginseng som den lite felaktigt också kallas. Dessa tillhör de adaptogena örterna. Adaptogener är örter och svampar som ger oss kraften att hantera yttre påfrestningar, att stå starka när det blåser.

4. Gör livsstilsförändringar. Det är taskigt mot din sköldkörtel att medicinera den och sedan fortsätta i samma gamla fotspår och tro att den ska kämpa vidare på egen hand. Den fjärde hörnstenen är att vi måste göra livsstilsförändringar. Även om det känns svårt, omöjligt eller kanske orättvist och tråkigt. Stress och för lite sömn kommer inte hjälpa ditt allmänna mående. Du hjälper din sköldkörtel på traven, genom att introducera små men betydelsefulla livsstilsförändringar. Jag länkar till en artikel Örtfabriken har skrivit om meditation, som kanske kan vara inspirerande. 

På bilden ovan har jag förutom de fyra hörnstenarna ovan, nämnt att hantera brister. Denna insikt har för mig blivit mer och mer viktig. För egen del har jag genom uppväxten upplevt järnbrist och lågt b-vitamin. De har varit trogna följeslagare, som jag har försökt åtgärda lite halvhjärtat. Nu, flera decennier senare, har jag funderat på om inte dessa brister egentligen är grunden till min hypotyreos. Jag har upplevt en sista pusselbit i mitt mående genom att tillföra b-vitaminer i metylerad form.

Järnbristen tycker jag har förbättrats mycket genom att arbeta med min mage-tarmhälsa. Jag går inte in på mage och mikrobiota här i denna artikel. Jag har skrivit en hel del om mage och tarmflorans betydelse här på Örtfabrikens blogg, vilket kan ge god vägledning om du är intresserad av att läsa mer. Helt klart är en mage i balans, grunden till allt välmående. 

De åren jag mådde som sämst i hypotyreos, så fick jag mycket stöd genom Stop the Thyroid Madness. Där skriver Janie Bowthorpe om järnbrist och korrelationen med dåliga sköldkörtelvärden

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för att följa din sköldkörtels mående på ett enkelt och gammeldags sätt genom att mäta din kroppstemperatur. Vid hypotyreos har du en för låg kroppstemperatur. Ju närmre 37 grader du är, ju bättre fungerar sköldkörteln. 

Tycker du att detta var intressant? Läs gärna Örtfabrikens bloggartiklar. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om senaste artiklar och genom att följa oss på Instagram

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.