Naturligt stöd | Förklimakteriet & klimakteriet

Redan för sju, åtta år sedan började jag frenetiskt läsa om klimakteriet. Jag har alltid varit intresserad av hormonell balans och holistiska sätt att stödja oss. Men klimakteriet hade jag inte närmat mig tidigare. Förutom med fasa!

Bilden jag bar med mig var av skam och rädsla. Dels var klimakteriet inget att skylta med, då det förmedlades som ett skamfullt tillstånd. Dessutom var klimakteriebesvär ett tillstånd förenat med fysisk och psykisk smärta. Eftersom jag hade kämpat med att få sköldkörteln och hormoner i balans, så var jag övertygad om att klimakteriet skulle bli ytterst plågsamt.

Därför gav mig helhjärtat in på att förstå för- och klimakteriet bättre. Kunskap är bästa verktyget mot rädsla! Och så blev det verkligen. Jag är betydligt mer förberedd nu och har en bredare verktygslåda att möta denna transformation. Örter och ett holistiskt synsätt kan ge enklare övergångsbesvär. 

klimakteriet örter
I bilden har jag nämnt ett par av de vanligaste symptomen och också ett par av de vanligaste örterna som vi kan använda vid övergången.

Här är de symptom som ofta nämns i samband med klimakteriet:

Vallningar
Osteoporos och benskörhet
Torra slemhinnor och vaginal torrhet
Oregelbundna cykler, kraftiga blödningar 
Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar 
Smärta i leder och kropp och en minska smärttröskel
Depression och sömnsvårigheter

När man får dessa symptom matade, så ger det så klart oro för hur den egna övergången kommer bli. Kommer jag bli psykotisk? Kommer jag kunna jobba? Kommer min familj stå ut med mig eller måste jag flytta ut i skogen ... Ju mer jag läste och ju mer jag fick chans att använda örter och ett holistiskt förhållningssätt, ju mer kände jag trygghet. 

Det finns en rik, nedärvd kunskap om örter för oss när vi går igenom livets hormonella skiftningar.

Örter är en del i ett holistiskt förhållningssätt och vi måste så klart kombinera med andra aspekter. Till exempel se över hur stress påverkar vår vardag. Men faktum är att örter kan ge oss stöd i speciella situationer, som till exempel Läkesilverax i samband med vallningar. Eller Dong Quai för att inte låta östrogenet dippa för hårt. Men örter kan också ge oss näring och en formidabel grund att stå på för att tackla krävande perioder i våra liv. Som till exempel Nässlan, med vitaminer och mineraler och som lämpar sig väl att smyga in dagligen i salladen eller i ett örtte. Eller Åkerfräken med ett högt kalcium som lämpar sig väl för att stärka vår kropp. 

De vanligaste örterna som har använts för klimakteriebesvär är

Läkesilverax (Cimifuga Racemosa)
Munkpeppar (Vitex Agnus Castus)
Dong Quai eller Kinakvanne

Rödklöver, Hallonblad och Daggkåpa är fina örter för hormonell balans. 

Örter som Nässlan och Åkerfräken bär på värdefull näring och gör sig bra som följeslagare i ett stärkande te.

För att stärka vår kära lever, finns det många rötter att välja mellan. Mina egna favoriter är Maskros och Kardborrerot som jag gärna kombinerar med Läkemalva.  

Hur känner du inför klimakteriet? Och vilka örter är du sugen på att använda?

Vill du veta mer om örter och herbalism? Ta del av Örtfabrikens blogg. Vi har skrivit flera artiklar om hormonell balans och ger tips på böcker, poddar och recept. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.