Rödklöver | Lär dig skillnad mot skogsklöver | Recept mjöl

Rödklöver (Trifolium pratense) är en riktig näringsbomb - men hur skiljer du den från skogsklöver?

Den här sommaren fick jag mitt lystmäte mättat. Där jag bor om somrarna finns det knappt rödklöver, däremot skogsklöver i lass. Rödklöver växer i hela landet, men det verkar vara just hos mig som den inte gillar det så mycket. Men så åkte jag upp till min kompis i Västernorrland och där hade hon en äng med så mycket rödklöver att jag nästan svimmade.
Rödklöver

Rödklöver är en riktig näringsbomb. Och den är så vacker att ha i teet. Skogsklövern bär också på näring, även om det är mindre än rödklövern (och en del, t ex duktiga herbalisten Henriette Kress, tycker inte att det spelar så stor roll om man plockar rödklöver eller skogsklöver). Men för den nördige så kan det vara roligt att lära sig skillnaden mellan rödklöver och skogsklöver.

Rödklöver

På bilderna ser du rödklöver bredvid skogsklöver. Rödklöverns färg är åt det ljust rosa hållet, medan skogsklövern ofta är sprakande lilarosa. Rödklövern växer i mindre bestånd, medan skogsklövern gärna växer i klungor. Rödklöverns blad är ibland lite rundare och har det karaktäristiska vita v:et på bladet.
Rödklöver

Ett sätt till att särskilja dem åt är att rödklövern har kronblad i anslutning till blomman, medan skogsklöverns översta blad är en bit ner. Du ser förhoppningsvis vad jag menar på tredje bilden.

Jag och min vän har jämfört resultatet på våra torkade rödklöver. Hennes blev finare i färgen än mina. Vi lufttorkade dem båda två, men nästa gång ska jag använda torkugn för ett bättre och färggrannare resultat.

Berätta om du har olika erfarenhet av att torka rödklöver!

Rödklöver
På bilden ovan ser du malen rödklöver i form av mjöl. Det blir mitt nästa projekt! Jag använder många olika former av glutenfritt mjöl och rödklöver-mjöl låter som det ultimata näringsrika mjölet att blanda till övriga mjöler.

Följ Örtfabriken genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du genom att fylla i anmälningslänken här nere. 

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.