Hot Vinbärsdrink | Recept | Alkoholfri

Vi har tidigare skrivit om Lettland och deras djupa örtkunskap. Det är en slags vardagskunskap. Det finns alltid örter till hands. När man till exempel går på kafé och restaurang finns det alltid en varm, örtig dryck som alternativ. Det är gott, värmande och grundande för kropp och sinne. Jag saknar alltid dessa, mer hälsosamma alternativ när jag går ut hemma i Sverige.
 
I de varma dryckerna i Lettland blandar de gärna bär, örter och honung. Det här receptet baserar sig på svarta vinbär, kanel, nejlika och ingefära. Om man vill ha alkohol i tillsätter man en stänk Balsams, dvs den kryddiga lettiska örtlikören. Det kan vara svårt att få tag på i Sverige och kanske skulle portvin kunna vara ett alternativ. 

Ingredienser: 
100 gr. svarta vinbär (frysta) eller 1 L svartvinbärsdryck
1 apelsin
1 kanelstång
4 hela nejlikor
1 bit ingefära (2-3 cm)
4 msk honung
1 L vatten (om du inte har valt svartvinbärssaft)
Hur?
Skiva apelsinen i skivor. Lägg apelsinskivorna, kanelstången, ingefäran och nejlikorna i en kastrull och häll på en liter vatten. Koka upp och sänk värmen. Låt puttra i 10 minuter. Ha i svarta vinbären och mixa alla ingredienserna med en mixer. Sila av och tillsätt honungen till den varma vätskan. Häll upp i fina koppar. Dekorera med en skiva apelsin, 1 kanelstång eller liknande.
Testa att dricka mer varma drycker till dina måltider! Du hittar fler recept på vår blogg.  
 Glögg recept svarta vinbär ingefära honung
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.