Oxymel är ett beredningssätt för örter som har anor långt tillbaka till antikens Grekland. En oxymel består av honung och vinäger; sött och syrligt.
Från antiken finns det dokumenterat att oxymeler gjordes med större mängd honung än vinäger. Idag är det vanligt att använda hälften honung och
hälften vinäger. Men det finns också de som föredrar mer honung och de som vill ha en större mängd vinäger. Detta är helt en smakfråga och det finns inga rätt eller fel.
När jag är klar med min oxymel så brukar jag provsmaka, och kanske tillsätter jag då lite mer honung eller vinäger. Personligen tycker jag om sötma, men det finns dem som föredrar en mer syrlig oxymel.
Då oxymelen är ett delikat sätt att bereda örter så kan den vara ett stöd i att få i oss örter vi inte tycker smakar så gott. Oxymelerna kan därför också hjälpa kräsna barn att inta örter. Många människor idag är inte vana med bitter smak, så en oxymel kan vara ett fint sätt att ta tillvara på örter med till exempel mycket bitterämnen. Men vi kan också tillverka oxymeler av sådant som redan är drömskt gott. Varje sommar gör jag en oxymel av jordgubb och ros. Det är ljuvligt att ta en sked per dag av detta och fyllas av sommarkänsla! Färgen blir vackert djuprosa och smakmässigt gifter sig ros och jordgubbe så fint.
Gör en oxymel
Här följer ett förslag på hur en oxymel kan göras.
Du kan själv leka med proportionerna mellan vinäger och honung. Fyll en väl rengjord glasburk till ungefär hälften med ört. Använd färska eller torkade örter. Utgå från att du måste använda mer färsk ört, än om du väljer torkad ört.
Ta i cirka 1/3 honung. Häll på vinägern gradvis, samtidigt som du blandar. Fyll burken och ta på ett lock. Lockets undersida behöver vara av plast. Om du har ett lock av enbart metall kan du ta en liten bit bakplåtspapper mellan locket och glasburken.
Låt stå i en månad innan du silar bort. Skaka burken regelbundet. För mig är det
lekfullt att tillverka oxymeler och jag smaksätter gärna med kryddor såsom kanel och kardemumma. Jag tänker på örtoxymeler som köksmagi!
Förvara med fördel din färdiga oxymel i kylskåp.
Oxymel med färska bär
Förutom med jordgubbe så har jag gjort oxymel med färska slånbär och fläderbär. Även här får du oxymeler med stor skönhet färgmässigt. Den estetiska aspekten av arbetet med örtberedningar fascinerar mig ändlöst!
När du tillverkar oxymel med färska bär är det bra att sjuda dem en stund för
att få bort en del vatten. Detta för att förlänga hållbarheten. Fläderbär bör dessutom alltid värmas innan intag, för att få bort vissa för tarmen irriterande ämnen. Jag brukar mäta upp ungefär 2/3 vinäger och 1/3 honung i två separata kärl.
Så sjuder jag bären i vinägern i 20-30 minuter. Sila bort bären och låt svalna. Häll på honungen och blanda väl.
Återigen; du kan till exempel tillsätta mer honung om du vill.
Välkommen in i oxymelernas anrika, kreativa, välsmakande värld!
Text: Sara Bonadea George