Gå vidare till innehåll

Välkommen till Örtfabriken - ett familjeföretag från Sverige

Fraktfritt över 600SEK

Malin Matsdotters Örtagård | Häxprocesserna i Sverige

En stor händelse ägde rum i hösten 2023 när Malin Matsdotters Örtagård invigdes på Södermalm, som ett minnesmärke över Stockholms häxprocesser. Här intervjuar vi initiativtagaren Hella Nathorst-Böös. Var med du också på denna spännande resa! Vi ger upprättelse till de som dog under häxprocesserna och hedrar samtidigt kunskapen om örter genom tiderna.
 
Vem var Malin Matsdotter?
Den officiella invigningen sker 31.8 2024, med skördemarknad, nybildade Häxkören och andra framträdanden.
.
Men vi hade ett inofficiellt ljuståg där vi vandrade 130 personer med lyktor och bjällror nattetid runt Halloween, berättar Hella Nathorst-Böös. Vi fick beslutet klart i höstas och odlingslådorna kommer finnas på plats våren 2024. 
Malin Matsdotter var en av de nio som dömdes till döden för trolldom, i Stockholms häxprocesser 1676. Malin var den enda i de svenska häxprocesserna som brändes levande på bål. De andra halshöggs före brännandet. Malin vägrade in i det sista att bekänna att hon sysslat med trolldom, och ansågs därför vara extra ond. Malin var drygt 60 år, hade invandrat från Finland i sin ungdom, drev en offentlig badstuga och jobbade som barnmorska. Hon var således örtkunnig, eftersom båda dessa jobb inbegrep örter. Hon hade själv fött hela femton barn, men endast två överlevde till vuxen ålder. De två döttrarna var efter påtryckningar med och vittnade om att modern hade sysslat med trolldom.
Kan du berätta om processen fram till att Stockholm stad godkände örtagården? 
Idén till ett minnesmärke fick jag för åtta år sedan, på en av mina första stadsvandringar. Jag märkte hur lite kunskap folk har om stadens häxprocesser, och ville ge upprättelse till dem som drabbades av häxprocesserna genom ett minnesmärke. Sedan har alltfler kommit med i processen, och idéerna har skiftat om minnesmärket och platsen där det ska ligga.
När vi kom på att minnesmärket ska vara en örtagård, och skickade in ett medborgarförslag om det, så föll alla bitar på plats. Stadsdelsnämnden på Södermalm - där Stockholms häxprocesser ägde rum och de inblandade bodde - var eniga när de beviljade medborgarförslaget och att delvis finansiera det.
.
Berätta gärna om den ideella föreningen Malin Matsdotters trädgårdsförening!
Hur vi kan engagera oss i arbetet med Malin Matsdotters Örtagård? Hur får vi kontakt med föreningen?
Nu är vi över hundra medlemmar i odlingsföreningen som ska anlägga och sköta örtagården. Vem som helst är välkommen som medlem, även som stödmedlem. Många medlemmar är ovana odlare, men vissa är trädgårdsmästare och erfarna stadsodlare. Några har just nu frösådder hemma hos sig, som ska planteras ut när vi snart fått odlingslådorna på plats av stadsdelsförvaltningen.

Vi välkomnar särskilt den som är hemma i stan i juli och kan hjälpa till att vattna örtagården då. Det brukar vara en svår månad att få folk att sköta odlingar i stan. Medlemmar som är duktiga på ekonomi, administration och att sköta hemsida och sociala medier sökes också.

 

Parallellt med örtagården ska vi även driva frågan att postumt upphäva dödsdomarna i de svenska häxprocesserna. Det är en komplicerad process, och juridikkunniga önskas därför särskilt välkomna!

Det kostar 150 kr per år att vara medlem, men vi har inte ett bankkonto ännu. Ansökan har skickats till banken som handlägger det just nu. Den som vill vara med i föreningen kan mejla oss på Malin.matsdotter@outlook.com så skickar vi mer info så snart vi har bankkontot.
Vilka örter kommer odlas i trädgården? Hur tänkte ni i valet av växter?  

VI har valt läkeväxter med en spännande historia och/eller intressant användningsområde, och vissa av dem har använts speciellt av barnmorskor. Barnmorskorna (jordemödrarna) var oftast samma person som traktens kloka gumma, de var örtkunniga och demoniserades av kyrkan. Därför vill vi ha just en örtagård. Växterna är även valda så att det ska finnas blommor hela växtsäsongen, så att örtagården ser trevlig ut och pollinerare hittar nektar där. 
Föreningen håller på och sätta upp en webbsida där den intresserade kan läsa mer både om örtagårdens växter, om häxprocessernas bakgrund och om personerna som var inblandade i Stockholms häxprocesser.
svart stockros
På bilden ovan tar vi frön från svart stockros för att strö ut i örtagården.
Här är hela växtlistan:

Barnmorske-örter:
Hjärtstilla
Renfana
Lilja
Daggkåpa
Hallon

Annat:
Humle
Kamomill
Timjan
Rosmarin
Pepparmynta
Libbsticka
Vänderot
Lavendel
Röd solhatt
Ringblomma
Groblad
Malört
Såpnejlika
Rölleka
Åbrodd
Vallmo
Snödroppe
Julros
Salvia
Läkemalva
Humlesuga
.
Var på Södermalm finns Malin Matsdotters örtagård?
Mellan Sandbacksparken och Katarina Östra Kyrkogårdsgränd, 10 meter från Katarina kyrkogård. Så här ser det ut på örtagården idag, innan de första sådderna har skett. Hjälp oss sprida information om den!
häxprocesserna i Stockholm
Text: Sara Bonadea George
Foton: Äldre foton. Fotot på doktorsväskan är Hella Nathorst-Böös egna foto. 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.