Örtigt reseapotek ⁠| Första hjälpen på resan

När Örtfabriken packar för semester är det viktigaste att ha med på resan våra örter. Med tiden har jag förstått att mitt reseapotek inte bara har en praktisk funktion, örterna ger mig också trygghet. Att ha ett par droppar rosmarinsolja med mig får mig att varva ner på kvällen på hotellet. Medan jag smörjer in axlar och nacke med rosmarinen samla jag mig efter en dag av allt för mycket intryck. 

Det finns en del örter och produkter som jag alltid har med mig på semestern. Här kommer mitt reseapotek i fallande ordning: ⁠

1. Echinacea i form av tinktur. Vid akuta lägen, då jag snabbt vill aktivera immunförsvaret, högdoserar jag med flera droppar i timmen!⁠ Funkar alltid. 

2. Tinktur på Älggräs & Rölleka. För värk, mage och liknande.⁠

3. Sprayflaska med vatten och eteriska oljor som Citronella, Oregano, Timjan, Lavendel för att hålla borta fästingar, knott och mygg. ⁠Bäst att spraya på kläderna om man har känslig hud. 

4. En liten flaska med dyrbar och egenblandad olja. Receptet varierar men helst vill jag ha rosmarin i. ⁠Jag använder den för doften och för att varva ner och för att skapa en skyddande sfär runt mig.

5. Tinktur med Berberin har jag alltid med mig. Just nu har jag tillgång till eko odlad Golden seal (Kanadensisk gulrot), men det funkar också med Mahonia (Oregon grape root) och Berberis. Om du inte får tag på detta så använd Oreganoolja (obs starkt som tusan, var försiktig). Tar detta så fort något med magen händer, virus eller bakterier överlag. 

6. Örtfabriken’s Emergency drops, dvs Dr Bachs Rescue Remedy för alla former av akuta händelser. 

7. En liten flaska handsprit. ⁠

8. En liten flaska silvervatten. Omdiskuterat, javisst. Men funkar på något sätt alltid. ⁠Speciellt som sårvård.

⁠9. Favorittinkturen just nu, vilket är Lion’s Mane

10. Lite läkemalva och citronmeliss som torkade örter. För att göra mig ett te på kvällen, för att varva ner och känna trygghet. Till exempel om jag är på en ny plats och har svårt att landa. ⁠

11. Probiotika i kapslar. Life saver när man byter kost och äter ute mycket. 

Någonstans här börjar det bli för alldeles för mycket flaskor och örter. Necessären knakar och man undrar hur det kommer få plats. Kanske överväger jag att ta bort något, men det är så svårt. Och faktum är att det ofta visar sig att de kommer väl till användning. ⁠

Om du flyger kommer du behöva offra några. Men vi har vårt resekitt i små 10ml flaskor, vilket spar plats. 

Vad har du med dig på semestern som första hjälpen?

 Örter för första hjälpen tinkturer smärtor mage mygg fästingar diarré

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.