Rosmarinolja för håret | Recept

Idag tänkte jag skörda rosmarin och göra en egen rosmarinolja för håret. Mitt hår har blivit så torrt av det kalciumrika vattnet här i Kroatien. Kan rosmarinoljan ge det liv tillbaka? Vi får väl se.


Här ser du hur jag skördar av min trädgård som jag har till låns under tiden jag är i Kroatien. Rosmarin, olika typer av lavendel och en suckulent som jag inte kan namnet på ännu. Att skörda rosmarin är en stark aromatisk upplevelse och hade jag kunnat hade jag sänt ut doften här i etern.

För ett par år sedan började jag längta efter att ta hand om rosmarin och liknande växter och på något konstigt sätt så blev det så. Det är så intressant att få uppleva växterna i sitt rätta habitat. Rosmarin växer överallt i Kroatien. Enligt min faster är det en "rustico" och menar med det att det är en härdig växt som inte behöver så mycket. Den klarar sig fint, både genom mycket kalla (minusgrader) och långa perioder av mycket höga temperaturer.

Jag skördar så att det räcker till en liten glasburk. Glasburken har jag haft i kokande vatten ett par minuter för att rengöra den så mycket som möjligt. Jag väljer en liten burk, med tanke på hur mycket olja som behövs för att fylla den till bredden.


Jag klipper rosmarinen i mindre delar och fyller glasburken. Därefter fyller jag med olja till bredden. Jag tar det jag har hemma och denna gång blev det sesamolja. Sesamoljan är varm och len, men kanske lite väl kraftfull doft. Vi får se hur doften blir när oljan är klar.

Kanske skulle jag ha klippt rosmarinen i ännu mindre delar, men inget hindrar att jag gör det om en vecka eller så. Nu får min rosmarinolja stå och dra i solljus i åtminstone två veckor. Sedan silar jag den och häller upp på en fin flaska.

Rosmarin har stimulerande och upplyftande egenskaper. Jag hoppas den kommer ge det mitt hår längtar efter. Kanske kommer jag droppa i ett par droppar e-vitamin för lite extra näring. Rekommendationen är att droppa rosmarinolja i hårbotten. Det ska stimulera hårväxt och förhindra håravfall. Jag använder ofta oljor, både på huden och i håret. Men jag har inte provat rosmarin ännu.  

Har du använt rosmarinolja och vad tycker du?

Prenumerera på Örtfabrikens nyhetsbrev, så missar du inte inspirerande örttips och fina erbjudanden. Och här på vår blogg har vi redan många recept om örter och om naturlig hudvård och annat, som du kan söka bland. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.