Värmande enbärsolja | Recept

Enen var ett träd med stark förankring i svensk, magisk folktradition. Det har bland annat berättats att skogsrået, skogens väktare, kunde leva i en enbuske, vara en enbuske, förvandlas till en enbuske.

"Enebära blå, som Jesus satt på korset på", lyder vidare en ramsa. Då korset lokalt sagts vara av enträd, har enen, enligt en sägen, haft helig makt att skydda mot djävulen.

enbär recept

Av enbären kan vi göra en underbar värmande olja som är behaglig att smörja på kalla fötter eller massera en öm kroppsdel med. Jag ser en symbolik i att enbärsoljan känns så kraftfull att ta på sin hud. Oljans kraft kan ses som ett uttryckt för enens tilltänkta magiska kraft.

GÖR SÅHÄR:

Plocka enbär. Ett tips är att skaka grenar över en påse så enbär ramlar ner i påsen. Det blir en fin, värmande olja av enbären i alla stadier av mognad.

Mortla dina enbär. Lägg i en burk och täck med valfri olja. Min personliga favorit är sesamolja då den har en värmande kvalité. Du kan sila oljan efter en månad men då enbär är så torra tål de att ligga i oljan betydligt längre än så.

Enbärsolja recept

Text och foto av Sara Bonadea George

På Örtfabrikens blogg hittar du många, inspirerande recept. Prenumerera också på vårt nyhetsbrev, så håller du koll på nya örtiga inlägg! Du anmäler dig allra längst här nere på sidan.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.