Joddar du? | Jod | Sköldkörteln

För 15 år sedan skulle man absolut inte använda jod vid sköldkörtelsjukdom. Idag vet vi annorlunda och jag tillsätter gärna jod i min vardag för att stärka min sköldkörtel.

I begynnelsen av min hälsoresa, när jag började förstå vidden av sköldkörtelns betydelse för vårt välmående, så var det en enda röra. Jag hade fullt upp att förstå mitt mående och varför kropp och sinne betedd sig som de gjorde. En sköldkörtel i obalans påverkar varenda cell i kroppen och de mest märkliga symptom uppstår. Det var utmattande och skrämmande att inte känna igen sig i sin egen kropp. Det var också skrämmande att inse att det inte fanns trovärdig kompetens inom vården om sköldkörteln, hormonell obalans och autoimmuna sjukdomar.

Ett exempel var frågan om jod. För femton år sedan skulle man absolut inte tillsätta jod vid sköldkörtelrubbningar. När jag mer och mer kom in på herbalismen så lärde jag mig att man har hanterat underfunktion i sköldkörteln med just jod. Inom herbalismen / örtläran använder man traditionellt alger (eller tång och sjögräs som kanske är den mer korrekta benämningen). En del alger som kelp har ett mycket högt värde av jod. Det är ett mycket skonsamt sätt att tillföra jod, något jag tycker är ett extra plus i kanten.

Jag har tidigare skrivit om alger, tång och sjögräs och tipsat om flera bra böcker och bloggar. Du hittar det inlägget här. Jag vill speciellt lyfta Ryan Drum, som tidigare drev sajten Fucus Man och som skriver ingående om sköldkörteln och vikten av att tillsätta jod. 

jod tillskott sköldkörteln
Jag försöker själv tillsätta alger i min vardag i kosten, men jag droppar också jod på huden, och absorberar på så sätt jod i liten mängd. En del använder jod invärtes, även i höga doser, och vittnar om stora förbättringar. Själv vet jag att min kropp och framför allt mage inte klarar av så kraftfull behandling. Istället droppar jag Lugols lösning av jod direkt på huden och ger på så sätt min sköldkörtel lite extra näring, utan att riskera överdosering.

Joddar du och hur gör du det?


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.