Ghee | Gör Ghee själv | Recept

Vad är Ghee och varför ska du använda Ghee i din matlagning? Här förklarar Örtfabriken allt detta och toppar med ett recept. 

Ghee är klarat smör. Vissa säger att det är klarifierat eller skirat smör, men det är alltså samma sak. Det är superenkelt att göra och mycket gott med en lite nötig smak, att använda i din matlagning. Du förvarar din Ghee i kylen eller i rumstemperatur (själv föredrar jag i kylen) och hållbarheten är lång om du är noga med hygienen. Använd till exempel alltid en ren sked i burken när du tar Ghee. 

Ghee är renat smör utan mjölkprotein. Det är alltså perfekt för dig med laktosintolerans. Det innehåller inget vatten och fräser därför inte när du hettar upp det. Den har en hög kokpunkt och är därför idealisk att hetta upp och steka grönsaker, kött och fisk i. 

Det har använts inom Ayurveda i tusentals år, där ghee anses vara mycket hälsobringande och är en medicinalprodukt. Den hjälper din matsmältning och näringsupptag. Till exempel förstoppning. Inom Ayurveda använder de Ghee för hudproblem och torra slemhinnor. 

I våran del av världen blev Ghee populärt på flera sätt. Men kanske har du hört talas om Bulletproof Coffee? Det bestod bland annat i att tillsätta ghee till ditt kaffe, för att få en boost istället för bara en koffeinkick. 

Men hur gör du nu ditt eget ghee? Allt du behöver för att göra ditt eget Ghee är ett paket äkta och ekologiskt smör. Välj det osaltade smöret. Här är receptet. 

Recept

500g äkta smör (eko)

Ha en tjockbottnad kastrull och smält smöret på låg värme. Smöret ska knappt bubbla. Se till att inte gå över 110 grader. Rör inte i smöret. Skumma inte bort det översta skiktet förrän din ghee är klar. 

Hur lång tid tar det? Minimum 20 minuter till runt en timme. Det beror lite på vilken temperatur du har. 
Låt din ghee svalna och håll upp på steriliserade burkar med lock. 
.
Enda sättet att misslyckas är att låta din ghee koka för länge. Det som händer då är att mjölkproteinet karamelliseras. Din ghee kommer smaka kola. Så det blir inte värre än så.
.
Testa! Du kommer inte vilja vara utan din ghee i köket och smaken på dina frästa grönsaker kommer nå nya nivåer!
.
Om du är intresserad av mer inspiration från Örtfabriken så föreslår vi några av dessa recept: 
Ghee, klarat och skirat smör utan mjölkprotein. Recept.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.