❤️ Örtfabriken är ett svenskt familjeföretag. Hos oss handlar du med Klarna ❤️

Fläderbärssirap

På engelska heter flädern Elderberry. Och precis som namnet antyder är flädern vår "elder". En mäktig växt, som vi ska vårda och vörda.
 
"There is a wise old woman, the Elder Mother, who lives in the tree" .. "you must pay attention to her; listen to her, and look at that glorious elder tree!"
H.C. Andersen
fläderbär
I september är det tid att varsamt skörda fläderbären (Sambucus nigra) och göra fläderbärssirap. När ska du plocka fläderbären? Bären ska vara svarta och lysande. Inte omogna - men inte heller övermogna. Som du säkert vet, finns det druvfläder som är giftig. Men det är enkelt att se skillnad på bären. Druvfläderns bär är röda.
 
Hinner du inte göra sirapen nu, frys in bären! Andra populära recept är att göra kapris på fläderbär, fläderbärssaft eller snaps på fläderbär. 
Är fläderbär giftiga? Bären ska alltid kokas innan du tar dem. Det sägs allmänt att bären har en liten grad av giftighet i sig. Enligt legendariske herbalisten Stephen Buhner är det värsta som kan hända att du blir illamående av råa fläderbär. Men, ta alltid det säkra för det osäkra och koka bären. 
.
Här är vårt recept:
2 dl färska bär (eller 1 del torkade fläderbär)
2 dl vatten
1 kanelstång
Ca 2 msk skivad färsk ingefära
0,5 dl honung
 
Du kan använda torkade och färska fläderbär. Jag sköljer fläderbären och klipper bort det mesta av fläderbärens stjälkar. Snabbt och enkelt. Sedan lägger jag fläderbär och vatten, kanelstång och ingefära i en kastrull. Låt koka upp och sedan får det puttra under lock i 40 minuter. Låt det dra i ytterligare en timme eller mer. Sila av vätskan. Rör i honungen i vätskan när den har nått rumstemperatur.
 
Honung eller socker är stabiliserande. Förvara sirapen i kylen där den håller någon månad eller mer. Ju mör sötning ju längre hållbarhet. Om du vill öka hållbarheten betydligt lägger du till 2 dl alkohol. Men en fin sak med fläderbärssirapen är att den älskas av barn, så det kan vara en poäng i att strunta i alkoholen. 
 
Berätta - tycker du att fläderbär hjälper under höstens och vintern snuviga tider?
 fläderbärsirap recept

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända