“O most honored Greening Force,
You who roots in the Sun;
You who lights up, in shining serenity, within a wheel
that earthly excellence fails to comprehend.
You are enfolded
in the weaving of divine mysteries.
You redden like the dawn
and you burn: flame of the Sun.”
Den grönskande Viriditas-kraften
Så vackert beskrev Hildegard av Bingen (1098-1179) en grönskande helig, gudomlig kraft som hon kunde förnimma i naturen. En kraft hon benämnde Viriditas. Hildegard såg denna grönskande kraft i naturen som en metafor för fysisk och andlig hälsa. Viriditas var delvis den synliga aspekten av det gudomliga i naturens frodiga grönska. Hildegard var abbedissa, författare, tonsättare, musiker, predikant, örtkunnig och en visionär under medeltiden.
Många tror att Hildegard av Bingens frodiga, gröna omgivning där hon levde inspirerade henne till att associera denna grönska med vitaliteten i ande, sinne och kropp. Hon bodde i dalen runt floden Rhen i Tyskland under hela sitt liv. Grönskan i denna region hade sannolikt en betydande inverkan på henne, vilket ledde till att mycket av hennes arbete med livsenergi, överflöd och naturens upprätthållande kraft var förankrat i begreppen frodig, grön och fuktig.
Hildegard av Bingens nervkakor
För några år sedan bakade jag Hildegard av Bingens nervkakor. Dessa påminner till smaken om pepparkakor. Ja, de skulle kunna benämnas som föregångare till våra pepparkakor. Det är roligt att baka dem inte minst då de har ett stort kulturhistoriskt värde. På ett herbalist-möte jag en gång deltog i var det en av deltagarna som hade med sig en burk nervkakor; en fantastisk kaka att bjuda andra örtsystrar och örtbröder på!
Hildegard tänkte att nervkakorna hjälper mot stress och utbrändhet, och menade att de är bra för nerverna, lättar upp ett sorgset hjärta, ger en gladare sinnesstämning och ökar förmågan att prestera. Receptet jag använde hittade jag hos finska YLE.
Nervkakor - Recept
10 g hela kryddnejlikor
45 g malen kanel
10 g muskotnöt hel
150 g honung
2 hela ägg
4 äggulor
250 g smör
150 g mandelmjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
800 g dinkelmjöl
Gör så här:
Stöt kryddnejlikorna i en mortel. Riv muskotnöten på rivjärn. Blanda kryddorna med honung och ägg. Rör ner kallt tärnat smör.
Häll i mandelmjöl, salt, bakpulver och dinkelmjöl. Börja med 600 g mjöl och ta mer om degen känns för lös. Kakorna blir hårdare ju mer mjöl man tar.
Rör om och knåda till en smidig deg. Forma degen till en rulle och skär tunna skivor.
Lägg ut på plåt och grädda i 10-12 minuter. Kakorna ska bli ljust bruna i kanten, men grädda dem inte för hårt. Då blir de torra och smaklösa.
Text: Sara Bonadea George
----------------------------------------------------------
Hildegard av Bingen var kunnig inom många områden och bemästrade både musik, konst och vetenskap. Är det inte svindlande att tänka att denna enastående kvinna existerade och agerade på medeltiden! Lyssna på Sveriges Radios reportage om henne, där de kallar henne för ett medeltida multigeni.