Juliette de Bairacli Levy | Ikonisk herbalist

Att få lära känna Juliette de Bairacli Levy (1912 - 2009) genom filmen `Juliette of the Herbs´ och boken `Wanderers in the New Forest´ har varit fascinerande. Hon var nomad och vigde sitt liv till örterna. Hon var även författare som skrev örtböcker och poesi.

Juliette var pionjär inom holistisk djurmedicin. Hon beskrivs ofta som en av förmödrarna till den moderna herbalismen. För Rosemary Gladstar, en annan ikonisk herbalist, utgör Juliette en av de stora förebilderna. de Baraicli Levy levde nära romerna och tog del av deras örtkunskap, örtkunskap som hon bland annat förde vidare genom sina böcker. Det är en viktig iakttagelse att delar av det som ofta benämns ”modern västerländsk örtmedicin” med andra ord har som ett av sina (flera) ursprung romsk örtkunskap.

Juliette befann sig under sitt liv på resande fot och bodde i England, Frankrike, Spanien, Turkiet, Nordafrika, Israel, USA, där hon levde bland nomader, romer och bönder. de Bairacli Levy utbildade sig inom naturlig hälsa genom att leva bland dessa människor, övertygad om att de kunde lära henne hur sjukdomar hos djur och människor kan behandlas med hjälp av örter och naturpreparat. Hon beundrade romernas uthållighet och deras djurs robusta hälsa och eleganta pälsar. Detta tillskrev hon deras varierade kost och naturliga livsstil.

I London drev hon på 1930- och 40-talen en örtklinik där hon med framgång behandlade djur som även led av allvarliga sjukdomar. Detta var under en tid när det härjade en mycket svår sjukdomsepidemi bland hundar. Med stöd av örter och genom kostomläggningar kunde många av dessa hundar helas på Juliettes klinik.

de Bairacli Levy´s oortodoxa livsstil gjorde att hon under långa perioder tillbringade nätterna i grottor, husvagnar, och tält. Hon åt vilda grönsaker och örter från fälten, sov under stjärnhimlen och tog hand om människor och djur med tillsynes obegränsad kraft. Hon studerade jorden och alla dess mystiska
geografiska regioner och livsmiljöer. Naturen var hennes klassrum och romerna var hennes stora mentorer.

I den fantastiska boken `Wanderers in the New Forest´ får vi ta del av hennes liv som fri ande, levade ett okonventionellt liv på landsbygden i England, nära i naturen. För er som vill lära känna Juliette närmare vill vi även rekommendera filmen 'Juliette of the Herbs´ som finns att se gratis här.

Och den som vill fördjupa sig i hennes herbalistiska verk har en riktig skattkista att ösa ur i form av hennes böcker. Här är ett urval:

  • The Wanderer in the New Forest (1958)
  • Common Herbs for Natural Health (1997)
  • The Complete herbal book for the Dog (1971)

Vi hoppas du får samma sällsamma upplevelse av denna formidable herbalist som vi fick! Vi bjuder också in till att lyssna på Örtfabrikens samtal med fantastiska Holistic Dog. Melinda som driver Holistic Dog, arbetar utifrån samma principer som Juliette de Bairacli Levy med djur och specifikt med hundar. Och i det förhållningssättet är hundens diet den viktigaste grundstenen till en god hälsa. Vår podd finns på Youtube eller där poddar finns. 

Text: Sara Bonadea George

Bild: 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.