Hagtorn Elixir | Recept

Missa inte dessa fantastiska bär som växer så överdådigt på våra breddgrader. Hagtornsbär (Crataegus spp.) är redo att plockas i mellersta Sverige runt oktober. Hagtorn går att äta och de är inte giftiga. De är jättegott att göra sitt eget ELIXIR. Här får du vårt recept. 

Hagtorn används som ett tonikum för hjärtat. Den används för hjärtproblem och säljs som läkemedel i Sverige. För att citera herbalisten David Hoffmann, "Hagtorn är en tonic (stärkande, närande) i dess rätta mening. Hagtorn kan anses vara ett specifikt botemedel mot de flesta hjärt- och kärlsjukdomar." Den används också som emotionellt stöd för krossade hjärtan. Ett riktigt hjärtebär, med andra ord. Du kan lätt ta reda på vad hagtorn är bra för genom att söka på bäret. Hagtorn har använts flitigt genom tiderna, särskilt i norra Europa. Det finns många, vackra myter om hagtorn.

Hagtorn Elixir Honung Tinktur för hjärtat

I det här receptet har vi använt nyplockade hagtornsbär, men du kan även använda torkade bär. Var alltid säker på att du plockar rätt bär! Det finns hundratals arter av hagtorn så det kan vara svårt att veta vilken du har. Och ... hagtorn är inte samma sak som havtorn. De olika typerna av hagtorn kommer att mogna vid olika tidpunkter. Bären ska vara djupröda eller mörklila. Mogna bär smakar lite som övermoget äpple. 

Recept: 

Basen i det här receptet är hagtorn, honung och vodka. Jag har smaksatt med olika kryddor och örter. Variera så som du finner bäst. Du kan byta ut vodkan och bara ha honung, men hållbarheten kommer minska.

♡ 3 dl färska hagtorn

♡ 1 dl honung (rå) eller mer beroende på smak

♡ 6 dl vodka

Smaksättning 

2 tsk hibiskusblommor

2 tsk riven ingefära

6 kardemummakärnor

2 kanelstänger

1 vaniljstång 

 hagtorn

Så här gör du: 

Placera hagtorn och smaksättning i ett steriliserat kärl. Tillsätt honungen och fyll därefter på med vodkan. Se till att ha ett kärl som passar mängden vätska. Rör runt så att honungen blandar sig. Placera kärlet i ett köksskåp (det ska vara mörkt) i 3-4 veckor. Skaka om kärlet dagligen. När du är nöjd, silar du elixiret och häller upp på en vacker flaska. 

Ta elixiret dagligen eller varför inte ge det i present till jul till någon som behöver lite hjärtestöd.

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Det går jättebra! Du behöver dock mindre torkade hagtorn (ps hagtorn, inte havtorn) än färska då de färska innehåller mer vätska.

Örtfabriken

Låter som ett fantastiskt elixir. Kan man göra med torkad havtorn?

Anna

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.