Jag har förälskat mig i att destillera eteriska oljor och att göra mina egna hydrolat. Att destillera eteriska oljor är en stillsam alkemi – där vatten, eld och tid möts för att frigöra växtens ande. Ångan bär med sig doften, minnet och kraften från örten, och varje droppe blir ett koncentrat av naturens inre väsen.
Här beskriver jag hur en destillering går till. Jag visar bilder från egen destillering och från när jag gick en kurs i destillering (tips tips!).
Bilden ovan visar hur vi med hjälp av en koppardestillator destillerar ljung i torpet i Östergötland i Sverige. Vi använde oss av en portabel spisplatta. Eftersom vi inte har tillgång till rinnande vatten, fick vi hämta kallt vatten från sjön ... många gånger!
Eteriska oljor har destillerats sedan forntiden och har förfinats i takt med mer kunskaper om destillering. När man destillerar behöver man tre saker: Värme, vatten och växt. Med värmens hjälp, värms vattnet upp till ånga. Ångan färdas genom växten och för med sig dess essens uppåt. Med hjälp av kallt vatten kyler man ner ångan till fast form igen. Genom destillering av en växt får vi två produkter: eterisk olja och hydrolat.
Så här ser destilleringsprocessen ut i grafisk form:
För att destillera behöver du växtmaterial. Välj en växt med eteriska oljor. Simpelt uttryckt så bör du välja en växt med doft. Till exempel mynta, ros och kamomill. Eller apelsinskal och kryddnejlika. Till vår destillering av ljung hade jag ca 2 liter ljung.

Den nedersta delen av destillatorn fylls med kokande vatten (det går fortare om du kokar upp vattnet först). Den mellersta delen av vår destillator packas tätt med växtmaterialet. Växtmaterialet läggs i ett litet durkslag, så att den inte hamnar i vattnet. Hänger du med? Vi vill att vattnets ångor ska leta sig upp genom växtmaterialet, inte att växtmaterialet ska koka i vattnet.
Spisplattan ska vara på lägsta värme. Du vill att vattnet är kokande hett men det ska inte stormkoka, för destilleringsprocessen blir lätt överhettad. När ångan börjar stiga genom växtmaterialet, i vårat fall ljung, kommer du snart känna en underbar doft som sprider sig.
Det största jobbet vid en destillering är att se till att fylla på med kallt vatten i översta och tredje delen. Genom det kalla vattnet kyler vi ner ångan som nu har med sig den eteriska oljan och hydrolatet, så transformeras de till flytande form igen. När vi destillerade i torpet var detta jobbigt, eftersom vi inte har rinnande vatten. Tur att jag hade Elin till min hjälp som sprang fram och tillbaka och hämtade vatten i sjön.
Här ser du en video från kursen jag gick i Österrike: