Jag hade nästan glömt bort hur bra en ingefärashot funkar. Någon gång varje vinter minns jag att jag brukade bli glad av ingefärsshoten, men inte förrän jag börjar ta den så minns jag i kroppen varför. Vanligtvis brukar jag juica enbart ingefära, men den här gången fick jag feeling och hade i fler ingredienser. Jag hade gärna haft färsk gurkmeja, men jag fick nöja mig med gurkmeja i pulver.
Så här gör du hemmagjord ingefärsshot:
- Ingefära (en rejäl bit ingefära, större än min hand)
- 2 msk gurkmeja
- 1 tsk peppar
- 1 krm cayennepeppar
- 1 pressad citron
- generöst med äkta honung
Jag tvättade och rengjorde ingefäran. Du behöver inte skala ingefäran till shots, men jag tar bort grova delar av skalet. Därefter juicade jag ingefäran och hällde på en väl rengjord enlitersflaska i glas. Jag hade i resten av ingredienserna och fyllde med vatten. Därefter smaksatte jag generöst med honung. Jag hade på korken på flaskan och skakade tills ingredienserna och honungen hade löst upp sig.
Om du inte har en juicemaskin, finriv istället ingefäran. Lägg den rivna ingefäran i glasflaskan och fyll med lite uppkokat vatten. Låt ingefäran dra ett tag i det ljumma vattnet så att ingefärans ingredienser löser ut sig lättare. Ha i övriga ingredienser och fyll flaskan med mer avsvalnat vatten. Sätt på locket och skaka så att alla ingredienser inklusive honungen löser sig. Avgör om du tycker att du behöver sila bort ingredienserna.
Supergod! Denna gång blev shoten riktigt stark av ingefäran. Min slutsats är att använda rejält med ingefära när du gör shot, så spara inte på den.
Sist men inte minst hade jag i peppar för att det sägs att man absorberar gurkmejan lättare då. Är det så? Hur som helst, älskar jag svartpeppar.
Ingefärashot och hållbarhet
Jag låter min shot stå i kylen och dricker upp den under veckan. Den håller sig i en vecka i kylen.
Hur gör du shottar?