Ingefära och Gurkmeja Shot Raw | Recept

Jag hade nästan glömt bort hur bra en ingefärashot funkar. Någon gång varje vinter minns jag att jag brukade bli glad av ingefärsshoten, men inte förrän jag börjar ta den så minns jag i kroppen varför. Vanligtvis brukar jag juica enbart ingefära, men den här gången fick jag feeling och hade i fler ingredienser. Jag hade gärna haft färsk gurkmeja, men jag fick nöja mig med gurkmeja i pulver.


Så här gör du hemmagjord ingefärsshot:
 
- Ingefära (en rejäl bit ingefära, större än min hand)
- 2 msk gurkmeja
- 1 tsk peppar
- 1 krm cayennepeppar
- 1 pressad citron
- generöst med äkta honung

Jag tvättade och rengjorde ingefäran. Du behöver inte skala ingefäran till shots, men jag tar bort grova delar av skalet. Därefter juicade jag ingefäran och hällde på en väl rengjord enlitersflaska i glas. Jag hade i resten av ingredienserna och fyllde med vatten. Därefter smaksatte jag generöst med honung. Jag hade på korken på flaskan och skakade tills ingredienserna och honungen hade löst upp sig.

Om du inte har en juicemaskin, finriv istället ingefäran. Lägg den rivna ingefäran i glasflaskan och fyll med lite uppkokat vatten. Låt ingefäran dra ett tag i det ljumma vattnet så att ingefärans ingredienser löser ut sig lättare. Ha i övriga ingredienser och fyll flaskan med mer avsvalnat vatten. Sätt på locket och skaka så att alla ingredienser inklusive honungen löser sig. Avgör om du tycker att du behöver sila bort ingredienserna. 

 
Supergod! Denna gång blev shoten riktigt stark av ingefäran. Min slutsats är att använda rejält med ingefära när du gör shot, så spara inte på den.

Hur ofta ska du dricka ingefärsshot?
Ingefäran hjälper mig i bistra vintertider. Under korta perioder shottar jag varannan timme. Men var varsam med din mage. Jag tycker också att det är gott att ta en shot på morgonen. 
Jag har tidigare tipsat om den fina herbalisten Stephen Buhner, som jag hyser stor respekt för. Han skrev ytterst värdefullt om örter som antibiotika och örter mot virus och parasiter. Genom honom har jag börjat använda mig mer av färsk ingefära. Buhner menar att färsk ingefära är överlägsen torkad ingefära. Och genom Buhner har jag också lärt mig mer om honungens kraftfulla egenskaper. Så använd den!


Sist men inte minst hade jag i peppar för att det sägs att man absorberar gurkmejan lättare då. Är det så? Hur som helst, älskar jag svartpeppar. 

Ingefärashot och hållbarhet

Jag låter min shot stå i kylen och dricker upp den under veckan. Den håller sig i en vecka i kylen. 

Hur gör du shottar?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.