Enzymdrycker | Probiotiska drycker | Recept

Jag blir lika imponerad varje gång jag är i Lettland över deras kreativa inställning till mat och hälsa. Det lilla landet, med sin lilla befolkning, tänker alltid utanför ramarna och ligger flera steg före oss när det gäller nyskapande inom mat och hälsa. Pesto på hampa, vaktelägg som fast food och nu senast: Enzymdrycker.

Lettland är i framkant när det gäller att utveckla nya, trendiga matprodukter. Men de har samtidigt en stark egen tradition av hälsosam kost. Kombucha, kefir och benbuljong var stapelvaror under sovjettiden. Det är vanligt att fermentera inte bara mjölkprodukter, utan även frukt och grönsaker. Så medan vi i Sverige tänker att det är nytt och hipster, så fanns det i var mans hus i Lettland under lång tid. 

Vad är enzymdrycker?

Enzymdrycker är drycker som tillverkas genom att jäsa frukter, grönsaker eller örter med socker och ibland jäst eller nyttiga bakterier. Under jäsningsprocessen frigör ingredienserna naturliga enzymer, probiotika och näringsämnen som tros hjälpa matsmältningen, öka ämnesomsättningen och förbättra den allmänna hälsan.

Letterna själva dricker dem som ett hälsotonikum eller som kosttillskott. De har blivit populära drycker för att förbättra tarmfloran. 

Vanliga typer av enzymdrycker

  1. På frukt: Tillverkas genom att jäsa frukter som ananas, citron eller bär.
  2. Med grönsaker: Jästa från ingredienser som morötter, selleri eller ingefära.
  3. Med örter: Innehåller örter som mynta, rosmarin eller kamomill.

Kombucha känner vi numer väl till i Sverige. Det är inte strikt en enzymdryck, men är framtagen på liknande sätt genom en jäsningsprocess och har också probiotiska egenskaper.

I Sverige har intresset för hälsodrycker och fermenterade produkter ökat under de senaste åren. Trenden är kopplad till det växande fokuset på tarmhälsa, probiotika och naturliga livsmedel som stödjer kroppens välmående.

Så här gör du din egen enzymdryck

Det finns tusen recept och råd när man letar efter information för att göra sin egen enzymdryck. Men jag har fastnat för följande prorportioner: 

3 del frukt, ört eller grönsak

1 del sötning (honung eller socker)

10 delar vatten

  1. Förbered frukten, örten eller grönsakerna:

    • Tvätta ingredienserna noggrant och skär dem i mindre bitar.
    • Om du använder ekologiska ingredienser kan du behålla skalet, eftersom det ofta innehåller naturliga mikroorganismer som hjälper fermenteringen.
  2. Sterilisera utrustning:

    • Rengör glasburken eller flaskan noga och sterilisera den genom att koka den i vatten eller skölja med hett vatten.
  3. Lägg ingredienser i burken:

    • Lägg fruktbitarna i glasburken och strö över honungen eller sockret. 
  4. Tillsätt vatten:

    • Jag kokar gärna vattnet innan. Häll det avsvalnade, rena vattnet i burken tills frukten och honungen är helt täckta. Lämna lite utrymme längst upp i burken för att undvika spill under fermenteringen.
  5. Blanda väl:

    • Rör om försiktigt med en ren sked så att honungen eller sockret börjar lösas upp.
  6. Förslut burken löst:

    • Täck burken med ett lock eller en ren kökshandduk. Om du använder lock, se till att det inte är helt tätt utan att gaser som bildas under fermenteringen kan sippra ut.
  7. Fermentering:

    • Placera burken på en mörk och varm plats (cirka 20–25 °C) i 2–3 veckor.
    • Rör om varje dag för att förhindra att ingredienserna möglar och för att hjälpa jäsningsprocessen. Obs! superrena redskap. 
  8. Smaka av:

    • Efter cirka 2 veckor kan du smaka av. Drycken ska ha en syrlig och lätt kolsyrad smak när den är klar.
  9. Sila och förvara:

    • När fermenteringen är klar, sila bort fruktbitarna och häll drycken i en steril glasflaska. Förvara den i kylskåp.

När jag läser om enzymdrycker, så verkar de flesta rekommendera en shot om dagen. Dvs att man dricker en halv deciliter, ungefär. 

Jag är supersugen på att göra min egen enzymdryck. Jag har under många år gjort Kombucha (du kan hitta recept här där jag använder örter som originella smaksättare). Jag tycker att kombucha är god, men den fixar inte min mage såsom andra fermenterade produkter gör. Kanske kommer enzymdrycker ha en annan effekt!

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.