Örtiga Polenta Sticks | Glutenfritt

I takt med att jag lärde mig mer om autoimmuna tillstånd, mage tarm och sköldkörteln så blev kosten mer och mer viktig. 

Jag har alltid varit jätteintresserad av mat och näring, men det har ändå tagit tid att hitta det som passar mig bäst och det som stöttar t ex min sköldkörtel mest. Som ung åt jag vegetariskt, men när alla symtom sakta kröp på en och till slut eskalerade (mage tarm infektion, underfunktion i sköldkörteln, hormonella obalanser, mm) så förstod jag att jag var tvungen att göra större förändringar. 

En av de viktigaste hörnstenarna har varit kosten, varav jag gick från vegetariskt till en proteinrikare kost. Jag tog bort laktos, socker och gluten. 

Nu har jag ätit glutenfritt i 13 år och jag kanske vågar säga att eliminera gluten är det steget (av alla) som har haft mest effekt. Men du måste ta bort gluten helt under en lång period för att se effekt. Lite gluten här och där håller inflammationen igång.

Här kommer mitt recept på Örtiga Polenta Sticks. 
Enjoy ♡

INGREDIENSER

3 dl polenta 
8 dl vatten 
1 dl riven parmesan
1 dl riven mozzarellaost
1 eko buljongtärning
Gurkmeja, paprikapulver, cayennepeppar, peppar
Rosmarin och timjan
Lite olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Den enda polentan jag har använt i mitt liv är den förkokta (det verkar finnas olika att välja på). Jag väljer det märke som erbjuder glutenfri och eko polenta. 

Koka polentan kort i vatten och buljong. Jag kokar upp vattnet i tekokaren. Jag provar mig fram till rätt mängd vatten i förhållande till polentan. Här funkade 8 dl vatten till 3 dl polenta bra! Rör om hela tiden, du vill få bort eventuella klumpar. Tillsätt kryddorna och örterna. Smakar det bra? Ha i osten och rör om. 

Täck en plåt med bakplåtspapper och bre ut den tjocka gröten så att du får ett tjockt lager av polenta. Ställ in i kylen 1-2 timmar. 

Ta ut plåten från kylen och gör strimlor av den nu fastare polentan. Tänk lite bredare strimlor än pommes. 

Ugnen är på 200 grader redan. Ställ in plåten i ugnen och se till att polenta-sticksen får en fin färg. Kanske behövs lite grillfunktion. 

Just idag serverade jag polentan med en mustig grönsaksgryta på tomatkross. Polenta är väldigt mycket comfort food tycker jag. Polenta är gjort av majs. När du går från gluten till glutenfritt är det lätt att hamna i ris- och majsträsket. Gör inte det! 
Variera dig, använd massa olika mjölsorter (amaranth, durra, hirs, kikärtsmjöl, bovete) så att du får en bred näringsbas. Du kommer också känna att vissa mjöler inte funkar för dig, som t ex glutenfritt havre för mig. 

Jag använder kryddor (tex gurkmeja) och örter (t ex rosmarin) i alla rätter. Det är så mycket mer än smaksättning - örter och kryddor hjälper oss mot bakterier och virus och är fyllda med näring. Så i detta recept har jag extra mycket gurkmeja och svartpeppar. Och rosmarin och timjan!

Vad tycker du?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.