❤️Hos Örtfabriken handlar du med Klarna. Fri frakt över 599kr❤️

Gör tinktur på Chaga | Sprängticka

Chaga eller Sprängticka är kungen av svampar från våra egna nordiska skogar. En svamp att vara mycket tacksam för då den är överlägsen i mängden antioxidanter. Forskning visar på ett brett användningsområde tack vare Chagans verksamma ämnen. 

Idag skriver vi om hur du gör din egen tinktur på Chaga. En tinktur ger ett koncentrat av svampens verksamma ämnen. Vilket är väldigt smidigt, då du endast behöver dosera med ett par droppar. Tinkturer har flera fördelar. De har flera års hållbarhet och det är ett klimatsmart val då vi bevarar växten eller svampen i många år. Men du måste göra tinkturen på rätt sätt för att utvinna svampens värdefulla ingredienser. 

I Chagan vill vi framför allt ta del av dessa ämnen: betaglukaner, triterpener och antioxidanter. För att utvinna dessa ämnen behövs tre saker: vatten, alkohol och värme. Svampens cellväggar innehåller kitin. Det är samma ämne som i t ex krabbans skal. Med andra ord är det jättehårt. Om vi inte hettar upp svampen kan vi inte smälta svampen och inte heller tillgodogöra oss näringen, tex betaglukaner. Genom vatten och upphettning säkerställer vi att betaglukaner utvinns. Triterpener utvinns lättast genom alkohol. Alkoholens funktion är också att säkerställa hållbarheten. 

Så här gör du en tinktur i flera steg på Chaga eller Sprängticka: 

1. Börja med att fördela Chagan i små delar. Blanda en del Chaga med 10 delar vatten (så om du har 100 gram Chaga så tar du 1000 ml vatten). 

2. Låt det puttra på låg volym till 3/4 av vätskan är kvar (kanske behöver du fylla på med mer vatten). Låt vätskan svalna. 

3. Nu ska du sila av vätskan. Använd en sil. Samla vätskan i en ytterst ren glasburk. Förvara den i kylen. Nu har du ditt vattenextrakt, ca 750 ml. 

4. Går det att finfördela Chagan ytterligare? Nu ska du göra en tinktur av Chagan med hjälp av alkohol. Ta en ny, superren glasburk. Lägg i Chagan och fyll på med alkohol. Använd så stark alkohol som möjligt. Gärna 60% eller mer (men ta det du har). Använd en del Chaga och 2,5 delar alkohol (till 100 gr Chaga tar du 250 ml alkohol). Sätt på locket. 

5. Låt alkohol-tinkturen stå i mörker, i rumstemperatur i minst 14 dagar. Skaka burken dagligen. 

6. Sila alkohol-tinkturen genom en ren handduk eller en finmaskig sil. 

7. Nu ska du blanda vattenextraktet du har i kylen med alkohol-tinkturen. För att säkerställa hållbarheten så ska ratiot vara 75:25. Med andra ord tre delar vattenextrakt (750ml) och en del alkohol-tinktur (250ml). Om alkoholhalten blir för låg i en tinktur så kan det börja växa oönskade organismer. 

Nu har du din egen Chaga-tinktur. Förvara den i en mörk glasflaska i ett mörkt rum, så kommer den hålla för evigt (säger en del). Genom det här tillvägagångssätt maximerar du utvinningen av svampens viktiga ämnen betaglukaner, terpener och antioxidanter. 

Är du nyfiken på Chaga men har ännu inte gjort din egen? Hos Örtfabriken finns Chaga i både tinktur och pulver, extraherade med metoder för att säkerställa maximal mängd näring. 

Gör tinktur på Chaga Recept

 

1 kommentar

  • Hej! Jag har ett jättefint chagapulver hemma, hur gör jag för att göra tinktur på det på bästa sätt?

    Mvh Eva-Lotta

    Eva-Lotta

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända