Bikarbonat är min räddare i nöden. Jag använder bikarbonat allra mest för rengöring av hemmet, men också internt för kroppen. Du har säkert hört om hur du kan använda bikarbonat för att städa. Jag beskriver det lite kort och går sedan in på sätt att använda bikarbonat för huden och kroppen.
Fördelen med bikarbonat är att det är billigt och du kan enkelt köpa det i mataffären. Natriumbikarbonat är helt naturligt och är skonsamt för naturen och är därför ett hållbart alternativ.
Städa med bikarbonat och ättika
Vad kan man göra rent med bikarbonat? Nästan allt. Jag använder bikarbonat för att rengöra badrummet, fogar, diskmaskinen och altanen, för att nämna ett par ytor. Ibland använder jag bikarbonat tillsammans med ättika. Obs, ättika är frätande och ska användas med försiktighet. Det är inte ett fullgott substitut för kemikalier, då även det kan ha skadliga effekter i naturen.
Du känner säkert till hur du löser upp enklare proppar i vasken?
Ta 2 dl bikarbonat och häll i avloppet. Häll över 4 dl ättika. Låt verka! Därefter häller du på en liter kokhett vatten.
Använd bikarbonat internt för matsmältning och halsbränna
Bikarbonat basar kroppen. Vår kost är oftast för sur och vi behöver neutralisera PH-värdet med alkaliska motvikter. De flesta läkemedel mot halsbränna innehåller någon form av bikarbonat, då det neutralisera syror och lindra matsmältningsproblem.
Ta en halv tesked bikarbonat och lös upp det i ett halvt glas vatten. Du kan ta detta vid behov, men tänk på att inte överanvända. Och läs på när man bör använda bikarbonat med försiktighet. Och sist men inte minst, säkerställ att det är ett livsmedelsklassat bikarbonat.
Ett av mina starkaste minnen från uppväxten i Italien är farmors kur för oroliga magar. Små hårda, syrliga och goda flingor av bikarbonat spetsat med lite annat. En tesked i ett glas vatten. Eller en flinga på tungan, som fräste och poppade. Det hjälpte magen direkt.
Använd bikarbonat för att basa och syresätta kroppen
Många dieter har som avsikt att basa kroppen. Som jag nämnde ovan så har vi behov av att motverka försurning och påföljande sjukdomar. Bikarbonat är toppen för att omedelbart basa kroppen. Bikarbonat syresätter kroppen. Därför använder idrottare det inför fysiska prestationer och för längre uthållighet.
Jag vet inte om det stämmer, men på samma sätt kan du använda bikarbonat för att lindra baksmälla. Alkohol är surt, vilket bidrar till att magen hamnar i obalans. Att dricka en lösning med bikarbonat (som är basiskt) kan hjälpa till att neutralisera magsyran. Och kanske minska baksmällan.
Du kan alltså använda bikarbonat i förebyggande syfte och som en främjande åtgärd. Drick ett glas vatten med 1 tsk bikarbonat under en begränsad period.
Obs! Informera dig om kontraindikationer. Alla mina källor återkommer till att man ska använda bikarbonat internt under en begränsad period.
Rengör tänderna med bikarbonat
Jag använder bikarbonat för att rengöra och bleka tänderna. Jag strör helt enkelt lite bikarbonat på min tandborste, fuktar med lite vatten och borstar tänderna. Jag låter det verka en stund och sköljer sedan. De slipande partiklarna tar effektivt bort plack och fläckar på tänderna. Bikarbonat är också antibakteriellt.
Jag är noga med att inte överanvända detta supertips. Max ett par gånger per år. Här kan du läsa om fler naturliga sätt att stötta dina tänder och munhälsa.
Naturlig skrubb med bikarbonat
Det här receptet har jag fått från min lettiska vän Ilga. Hon använder denna bikarbonatskrubb i de urgamla lettiska bastuceremonierna. Läs mer här om denna säregna och vackra bastutradition.
Den här skrubben kommer ge direkt resultat. Det blir en annan lyster på huden och man känner sig tvagad, minst sagt. Basen i denna skrubb är socker eller salt. Salt svider om du har små sår, men det är inte värre än att du kan tvätta bort skrubben om det skulle svida för mycket.
Blanda
2 dl salt eller socker
1 dl bikarbonat
Eventuellt 1 dl gröna blad och blommor (eller torkade)
2 msk lera
Bikarbonat eller bakpulver?
Är bikarbonat samma som bakpulver? Nej, det är rent natriumbikarbonat jag avser ovan. Bakpulver innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.