Hampa | Gör egen mjölk på hampa | Nötmjölk Recept

Just nu är jag galen i hampamjölk. Jag har hittat egenhändigt odlade hampafrön här i Kroatien. Odlerskan sa att jag skulle förvara fröna i kylen. När det är dags att göra en batch med hampamjölk så tar jag ut påsen och doserar det jag behöver. Fröna har hållt sig i evigheter på så sätt. 

Det som gör att jag är så förtjust i just hampamjölk är smaken. Det är friskt och nötigt på samma gång.



Måste du sila nötmjölken?

Det är mycket enkelt att göra nötmjölken. Jag har effektiviserat processen till max och byter inte vattnet. Inte heller silar jag mjölken när den är klar. Men du väljer så klart själv hur du vill göra.

RECEPT

1 dl hampafrön

1 liter vatten

1 nypa himalayasalt

Jag börjar med att mixa hampafröna i min lilla kaffekvarn. Jag häller de mixade fröna i en glasflaska som rymmer en liter. Jag slår över en liter vatten och en nypa himalayasalt (måste det vara himalayasalt? Nej, men det känns lite extra lyxigt med det rosa salter ❤️).

Jag låter flaskan stå i ett dygn i kylskåpet, skakar den ett par gånger. Sedan är det klart. Jag struntar i att sila mjölken eftersom det inte stör mig med de krossade fröna. Men jag har en tygsil eller nötmjölkspåse som funkar bra för att sila den om jag skulle vilja.

Hur länge håller nötmjölken?

Jag tycker mjölken ser ut att hålla sig fin i kylskåpet i 4 dagar. 

Vilken nötmjölk är din favorit?

Du kan så klart göra mjölk på andra nötter och fröer. Jag har testat att göra mjölk på mandel, havre, cashew och solrosfrön. Och ibland har jag blandat olika typer av nötter. Variation förnöjer, men just nu är det som sagt hampamjölk som gäller. Jag tycker om enkelheten. De andra mjölkerna bör du byta vatten på och sila, för att få fram bästa smak. Enklast är att ha en nötmjölkspåse att sila med. 

Hampan - en nyttig gröda

Hampa är en tålig och näringsrik växt inom Canabis sativa släktet. Den odlas inom hela EU och har ökat betydligt de senaste åren. Den är mycket användbar som gröda, då den till exempel binder koldioxid. Även som kost är de skalade fröna mycket nyttiga. Hampan är mycket proteinrik och innehåller stora mängder fibrer, vitaminer, omega 3 och mineraler. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.