Det finns så många roliga sätt att berika den vardagliga kosten. Vår egen resa för att hitta en kost som passar just oss har varit lång. Och plågsam, tyvärr. Om vi hade vetat det vi vet nu, hade magen blivit bättre så mycket fortare.
Det i särklass viktigaste steget att uppnå en mer passande kost är att ta bort det som stör och skapar obalans. För oss var det gluten. Och socker och laktos.
Sedan kommer det roliga. Att tillföra alla goda saker. Fermenterad mat har vi haft mycket stor glädje av. Ibland använder vi probiotiska kapslar, men allra helst fermenterad mat. Som surkål (färsk, obs!), kimchi, kombucha.
Under de svåraste åren var egna buljonger på märgben en räddare i nöden. Du kan läsa mer om benbuljonger och den speciella dieten genom att söka på gaps. När det är ont om tid finns det en genväg. Det är att göra eget gelatin. Gott, snabbt och roligt.
Kryddor försöker vi använda vid varje måltid. Till exempel kanel eller kardemumma i gröten. Cayenne och ingefära i woken. Oregano och timjan i salladen.
Bittra smaker har varit en sån boost. Bittra droppar, som Happy Bitters, så klart. Men om inte det finns till hands så tillför vi bitter mat som rucola, maskrosblad, endiversallad, persilja, etc.
Alger och Mushrooms är något vi försöker tillföra mer av de senaste åren. Det är lite svårt men också väldigt roligt. Ett sätt är att göra egen buljong till misosoppan, genom att blötlägga Kombu-algen. Och sedan tillför vi Wakame eller Hiziki i själva soppan.
Mushrooms finns det fler att välja av i affären nuförtiden. T ex Shiitake. Åh, frästa läckerbitar med lite vitlök. Eller Ostronskivling. Gör biffar av ostronskivling och zucchini (hacka i småbitar), salta och stek på låg värme länge. Krispiga och jättegoda.
Till maten gör vi oss en infusion av örter. Vi väljer näringsrika och stärkande örter - som hallonblad och nässla. Eller så gör vi en dekokt på rötter av maskros, kardborre och läkemalva.
Och du ... känn ingen press och stress. Ingen gör allt på en gång. Gör något för din kost som gör dig glad. Och så kör du på det.
Här kan du läsa andra av Örtfabrikens blogginlägg om näring:
Näringsrika örter i vårt kök – Örtfabriken (ortfabriken.se)
Här hittar du vår populära tinktur Happy Bitters med bittra örter.