Fantastic Fungi | Så här kom vår tinktur till | Chaga, Lions Mane och Shittake

Örtfabrikens nya tinktur Fantastic Fungi är här. Vi är så glada över detta och vill här presentera den tydligare. Fantastic Fungi är framtagen tillsammans med vår fina samarbetspartner i Lettland. Vi har finslipat på receptet och kommit fram till en riktigt fin balans mellan tre olika svampar. 

Fantastic Fungi är en tinktur på Chaga, Lions Mane och Shiitake. Här presenterar vi svamp för svamp. 

Fantastic Fungi

Chagan

eller Sprängtickan är skördad i vilt tillstånd i Lettland. I de Baltiska länderna finns en lång tradition av att använda örter och svampar som stöd i det dagliga livet. Det är gammal folktradtion som än idag är högst levande. Chagan dricker man ofta som en dekokt. Men man kan också av praktiska skäl göra en tinktur av den. Du kan läsa mer här hur man gör en tinktur av Chaga

chaga i vilt tillstånd

Lions Mane

eller Igelkottstaggsvampen i vår Fantastic Fungi är odlad i Estland. Det är en synnerligen vacker svamp som är sällsynt i sitt vilda tillstånd. Därmed är vi glada över att det är möjligt att odla den. För oss på Örtfabriken är det viktigt att odlingen sker i kontrollerade miljöer och att det sker inom EU där vi har en lagstiftning som skyddar konsumenterna. Det blir lättare att säkerställa kvalitet på det sättet och det blir mer överblickbart för oss som litet företag. Vi kan på ett enklare sätt besöka producenten. 

Det finns dessutom krav på att Lions Mane måste produceras med hjälp av fruktkroppen och inte med hjälp av svampens myckel (rötterna). Det säkerställer vi genom ett nära samarbete med vår odlare. 

Du kan läsa mer om Igelkottstaggsvampen här

lions mane odlad från estland

Shiitake

Vi älskar Shiitake! Jag vet inte om du har provat Shiitake i matlagningen, men den är utsökt. Smaken är umami. Vi hoppas att du kommer upptäcka fördelarna med att tillföra Shiitake i din vardag, då den inte är lika känd som Chagan och Lions Mane ännu. Vår Shiitake odlas i Lettland. Precis som de andra svamparna har vår samarbetspartner i Lettland hanterat svampen i flera steg. För att vi ska kunna tillgodogöra oss svampens ämnen behöver vi hetta upp svampen och använda oss av både vatten och alkohol. 

Fantastic Fungi är ett riktigt hantverk! Gjord med kärlek till dig.

Shiitake odlad

Örtfabriken har skrivit mycket om svamp på vår blogg - hoppas du blir sugen på att läsa mer! Vi kan till exempel rekommendera: 

Biohacka din vardag 

Reishi - Immortality mushroom

Här hittar du Örtfabrikens alla svampar

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.