Reishi | Immortality mushroom⁠ | Tinktur

Här presenterar vi en av Örtfabrikens svamp-tinkturer: Reishi (Ganoderma lingzhi).

Reishi är en otroligt vacker, trädväxande svamp. Den finns i många former, men den vi använder är Ganoderma lingzhi. Den har en röd lackfärg och är njurformad. Har använts i tusentals år inom traditionell kinesisk medicin och har det suggestiva namnet "Mushroom of immortality".

Reishi tinktur Extrakt

Reishi är inte en matsvamp (även om en del påstår att den visst går att äta) utan du tar den framför allt i form av kosttillskott.  ⁠Den har blivit mer populär i takt med att ett bredare urval svampar används i Sverige. Förutom Reishi, kan vi nämna Chaga och Lions Mane. 

Reishi växer på trädstammar, men kan också odlas på ris. Det pågår en debatt om vad som är bäst att göra tinktur på. Är det fruktkroppen (dvs svampen) eller är det odlad Reishi (dvs mycel)? Det finns fördelar med båda varianterna, med tonvikt på svampkroppen då denna form av framställning renderar mer betaglukaner. På Örtfabriken har vi endast tinktur på svampkropp. 

Reishi Ganoderma Immunförsvar

Hos Örtfabriken har vi som mål att integrera mer svamp och alger i vår vardag. Ett sätt vi gör det på, är genom att ta svampen Reishi i tinkturform. Tinktur kan också kallas extrakt. ⁠Tinkturen är framställd i en tvåstegsprocess. Först vattenbad och sedan med alkohol. I svampen finns olika ämnen som vi vill ta del av. Till exempel betaglukaner, som är en form av fiber, och triterpener och antioxidanter. Fler verksamma ämnen extraheras genom en tvåstegsprocess. 

Tinkturen får en mycket lång hållbarhet, tack vare alkoholen. Genom att ta 10-20 droppar tar vi del av Reishi på enkelt och hållbart sätt.

Örtfabrikens elixir eller tinktur med Reishi

Det finns mycket folklore kring Reishi. Namnet är japanskt. Traditionellt hängde man svampen vid ytterdörren för att hålla onda andar borta. Den används som lyckoamulett vid bröllop och man har den gärna hemma. Enligt kinesisk medicin är Reishi en starkt andlig svamp då den hjälper människan på ett spirituellt plan och har förmågan att ge evigt liv. Därav kallas den the Immortality Mushroom

Reishi Ganoderma växer på trädstam
På Örtfabriken är vi mycket passionerade i svampar. Läs fler av våra blogginlägg och kommentera gärna! Vi får enligt regelverket inte ange vad Reishi är bra för eller eventuella biverkningar, men det finns en bred mängd fakta och information att ta del av på nätet. 

Här hittar du Örtfabrikens fina tinktur med Reishi

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.