Hur gör man en tinktur?⁠

Det är enkelt och ändå svårt att göra en tinktur. En del kallar tinkturer för extrakt eller för elixir. Vad som menas med tinktur är att man låter något dra i en vätska för att på så sätt dra ut verksamma ämnen. Du kan göra en tinktur på örter och svamp. 

Den mest använda metoden för att göra en tinktur kallas för macerat. Det betyder att örterna drar i en lösningsvätska, som på bilden nedan. ⁠
örter i alkohol

Lösningsvätskor och alkohol

Den mest använda lösningsvätskan för att göra en tinktur är alkohol. Andra kända vätskor är vatten, vinäger, honung och glycerin. ⁠

Fördelen med alkohol är att den löser ut de flesta verksamma ämnen. Alkoholen funkar bra för bark, blommor, blad, rötter. Och de flesta verksamma ämnen löses ut såsom: Alkaloider, glykosider, eteriska oljor. ⁠

Vitaminer och mineral och en del andra ämnen löser dock ej ut i alkohol. De kräver vatten. Med då är det så finurligt att när man använder sprit så är det en del vatten och en del alkohol (t ex 50% sprit innehåller ju 50% vatten). Därmed får man ut det man behöver av växten. ⁠

Vinäger är mycket omtyckt för att dra ut vitaminer och mineral. Till exempel är det vanligt att göra sig en stärkande tonikum på vårens mineralrika växter. Eller så kan du göra Fire Cider (se recept här). Glycerin ger en sötaktig god tinktur som är uppskattad av barn och de som inte vill ha alkohol. Du bör någon gång i ditt liv testa ett glycerat på rosblad. Se recept här. Nackdelen är att glycerin inte löser ut flera verksamma ämnen som vi vill åt, till exempel alkaloider.

Hur länge håller en tinktur?

⁠Fördelarna med alkohol är den långa hållbarheten. Om du t ex gör en infusion på örter (låter örter dra i vatten) så håller det max ett par dagar i kylen. Men en tinktur på alkohol håller i flera år. Vissa säger för evigt och att man skulle kunna testamentera bort sina tinkturer. :-)⁠

Om man använder alkohol som är minst 20% i alkoholhalt, så ska det inte vara möjligt att det växer farliga bakterier i tinkturen. Det är därmed en trygg metod för lång hållbarhet.

Om du gör en tinktur på vinäger eller glycerin håller den ca 6 månader i kylen. Men åsikterna går isär då en del herbalister anser att de håller betydligt längre. Testa din tinktur på glycerin! Hur smakar den? Hur är doften? Hur ser färgen ut?

Tinktur på torkade eller färska örter

Du kan göra tinkturer på både torkade och färska örter.

Örtfabrikens tinkturer är gjorda av alkohol och färska örter. Vid behov används torkade örter. 

Hur stor mängd ört?

Generellt gäller att du behöver större mängd färska örter, då växten i färskt tillstånd innehåller mer vatten. Torkade örter har mindre mängd vätska i sig och därför tar du en mindre mängd. 

Standarden för färska örter är 1:2. Det betyder att du tar 1 del örter till 2 delar vätska. I vårt fall betyder det 1 gram ört till 2 ml alkohol. 

Standarden för torkade örter är 1:5. Det betyder att du tar 1 del torkad örter till 5 delar vätska. Det betyder 1 gram ört till 5 ml alkohol. 

Tinktur på svamp

Svampar som Chaga, Lion's Mane och Shiitake är populära. Om du vill göra din egen tinktur på svampar så bör du veta om att du måste dubbelextrahera svampen. Du gör en tinktur i flera steg. 

Här är vårt recept på hur du gör tinktur på Chaga, eller Sprängtickan som den också kallas. 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.