Varm - Het - Kall - Fuktig | Vilken typ är du?

Den här månaden har jag och Sara fördjupat oss i värme. Vi skriver om värmande salvor, värmande örter och varma fotbad. Det är väl ganska uppenbart att vi är två personer som längtar och mår bra av värme. Med tiden har jag förstått mer och mer hur pass välgörande värme är för mig. Jag har också förstått att jag ibland måste lägga lite extra krut på att driva ut fukten ur mitt “hus”. 

Det kan ge mycket insikter att förstå sig själv ur perspektivet varm, het, kall, fuktig. Vilka aspekter karakteriserar dig mest? Genom att lära dig lite mer om dig själv, blir det enklare att ge dig det stöd du behöver. När jag arbetar med örter, har jag dessa aspekter i bakhuvudet. Här ger vi en översiktlig bild av de fyra elementen och tips på vidare läsning. 

Ibland kan jag inte annat än skratta åt att vi har så svårt att ta in att vi alla är olika. Hemma hos oss är det till exempel alltid en fråga om hur varmt det ska vara inomhus. En av oss vill skruva upp värmen och en av oss vill skruva ner värmen. En av oss vill ta på barnen jättemycket kläder, medan en av oss vill att de ska vara luftigt påklädda. Denna, lite komiska illustration, kan hjälpa oss förstå de fyra olika fyra konsitutionerna: Varm, Het, Kall och Fuktig. Ena spektrat är Varm - Kall. Det andra spektrat är Het - Fuktig. Vi befinner oss alla någonstans på båda dessa spektran samtidigt. De är som en fyrfältare. Se bilden nedan: 

Varm kall het fuktig

Inom de flesta holistiska mediciner finns en uppdelning som liknar denna. Inom  Traditionell Kinesisk Medicin använder man de fem olika elementen. Just denna uppdelning ovan (Värmande / Kylande) kommer från antika Grekland, med inspiration från de forna Egyptierna. Genom att lyfta fram att vi alla befinner oss på olika spektrum så betoner vi att vi alla är olika. Det finns inte en åtgärd som funkar för alla, utan vi behöver ta hänsyn till våra olikheter. 

För egen del var det en ögonöppnare att arbeta med dessa fyra olika aspekter. Jag har till exempel arbetat mycket med sköldkörtelsjukdom. En sköldkörtel med underfunktion kan beskrivas som att det är mycket fukt inombords. Jag måste driva ut fukten ur mitt hus och tar till min hjälp örter, mat och metoder som är värmande och torkande till sin karaktär. Här är en bild som visar ett litet urval örter som vi kan använda för att arbeta med de olika aspekterna. 

örters värmande och kylande kvaliteer

När jag skapade bilden ovan, utgick jag från min egen uppfattning om örterna. Jag utgick från hur jag upplever dem. Jag har bollat med örtvänner och jämfört med hur örterna beskrivs i litteraturen. Det är uppenbart att vi uppfattar och beskriver vissa örter olika. Vissa örter finns det konsensus om (tex att Cayenne är en het ört), andra örter skulle jag inte alls hålla med om (t ex att enbär är en kylande ört, utan jag uppfattar den som värmande). 

När jag står inför en utmaning, så börjar jag med att definiera den. Till exempel en djup slemdrivande hosta. Just hostan definierar jag som "fuktig" och mot det sätter jag in torkande örter. Ålandsrot är den ört jag tänker på. Jag använder också Berberine mycket i min vardag (framför allt Golden Seal då jag har hittat en producent som odlar den ekologiskt). Men både Ålandsrot och Golden Seal har en tendens att göra mig uttorkad, om jag använder för mycket av dem eller för länge. Därför adderar jag Läkemalvarot, som är kylande och fuktgivande. Det ger en bra balans!  

Djupt fascinerande och mycket att lära! Men ett steg i taget.

Blir du också nyfiken och vill veta mer? Jag skulle vilja bjuda in till vidare läsning här:

- Den fantastiske herbalisten RJ Whelan är inspiration till denna bloggartikel. På hans webbsida hittar du mer information och även en e-bok om just detta ämne. 

- Matthew Wood är en annan herbalist som skriver mycket om olika konstitutioner och energiaspekter för en mer strukturerad tillämpning av örter. Hans många böcker är väl värda att läsa!

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.