Dashi och miso | Alger Kombu och Kärlek | Recept

Att leva holistiskt är för mig att hitta enkelheten i vardagen. I enkelheten finns det rena och det sköna. Som i att göra sin egen dashibuljong till misosoppan.

Jag gör ofta dashibuljong då jag får en chans att integrera alger (kanske borde jag istället skriva "tång" eller "sjögräs", men för enkelhetens skull använder jag ordet alger) i matlagningen. Det är inte alltid så lätt, tycker jag, att hitta naturliga sätt att tillföra alger i vardagen. Men med hjälp av dashi på kombualg som är basen i misosoppan är det klockrent. Enkelt och gott. 

I detta recept på dashibuljong använder jag en kombualg och en nypa bonito-flingor (torkad fisk). Vi tar en liter kallt vatten och låter algen dra i vattnet över natten. På morgonen har vi i bonito-flingorna och låter buljongen nästan koka upp. ⁠Vi silar av och smaksätter med eko misopasta (nästa gång testar vi att göra egen misopasta, men ett steg i taget). ⁠Smaksätt utifrån tycke och smak. Vi tycker särskilt om miso på råris. Lite starkare och saltare i smaken än andra. 

I glaset på bilden har vi hiziki-alger. Slå på miso-soppan i glaset och njut. ⁠

I Japan är det en kärlekshandling att tillreda miso till sin käresta. Så det är en riktig kärlekssoppa. ⁠

Tyckte du om detta inlägg? Hos oss på Örtfabriken finns det en jättefin bloggsamling med massa inspiration om örter, kost och hälsa. Välkommen!

Gör din egen dashi buljong för miso med alger
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.