Att vara i hjärtat | Hjärtmeditation

"Det som ligger bakom oss och det som ligger framför oss är småsaker jämfört med det som ligger inom oss" - Oliver Wendell Holmes 

Jag har länge mediterat med fokus på tredje ögat och på ljudet (Sound and light meditation). Min erfarenhet av meditation är att det är livsviktigt för det egna måendets skull och för den andliga utvecklingen. Vi får en möjlighet att reflektera kring oss själva och vår roll som människa här på jorden.

Sedan jag gick in på örternas väg har min meditation istället förflyttats ner till hjärtats område. Det var en stor förändring, att gå från tredje ögat och ljudet ner till hjärtat. Jag har funderat mycket på det och tror att naturens och örternas väg är mer naturligt kopplat till hjärtat. Kanske är det kvinnornas väg, häxornas väg. Jag ska inte hålla mig kvar i om det är bättre eller sämre än andra typer av meditation, det enda jag med säkerhet kan säga är att vara i hjärtat är det jag vill vara. 

När jag lyssnade på podden 4Health där David Appelgren pratade om hjärtats energi så fick jag lust att skriva detta inlägg. Appelgren stödjer sig på forskning där man mäter hjärtats energifält. Ju mer "man är i hjärtat", ju starkare är detta energifält. 

För att vara mer i hjärtat kan du göra följande enkla övningar

Appelgren ger följande förslag på enkla övningar för att vara mer i hjärtat.

1. Göra en enkel andningsövning. Andas i 5 sekunder, andas ut 5 sekunder. Denna rytm tolkar hjärtat som att du är i harmoni och du stärker hjärtats energi.

2. Visualisera hur ditt hjärta expanderar utåt, hur det blir stort och magnifikt.

3. Öva tacksamhet. Detta är det kanske enklaste sättet att stärka hjärtats energi. Vi har skrivit ett separat inlägg om just tacksamhet och att öva tacksamhet

Det riktigt spännande är att starka hjärtfält smittar av sig och påverkar andra människors energifält, även de energifält som är negativa. Appelgren påpekar också att dessa energifält går att mäta och de är inte att förväxla med chakran, det är något annat. 

Pam Montgomery skriver om hjärtat och att det är vårt främsta organ för förnimmelse. Hjärtats rytm påverkar alla andra rytmer i kroppen - och drar med sig dem i sin egen rytm. Detta kan jämföras med klockor i samma rum som efter ett tag börjar pendla i takt. Det är klockan med starkast pendel som sätter takten. Detta är en definition av harmoni (Plant spirit healing, 2008). 

När vi stärker hjärtats energi, till exempel genom att öva tacksamhet, så får vi en direkt effekt på vår kropp och vår upplevelse av stress minskar. På så sätt är meditation bra för stress. Och som du ser av stegen ovan så är det enkelt att öva och stärka ditt hjärtat. Som min kompis Linda sa så checkar hon in i hjärtat varje morgon när hon vaknar. 

Här är en gratis guidad meditation för dig som vill göra en lite längre hjärteövning:

Här är Appelgrens guidade hjärtmeditation, som han gjorde för podden 4Health. 

Att vara i hjärtat, olika tips på hjärtmeditationer

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.