Tacksamhet | Varför det är viktigt med tacksamhet

"Tacksamhet är en positiv känsla eller attityd inför något som någon annan har gjort". 

Hur ställer du dig till tacksamhet? Att öva på att känna tacksamhet?
Själv tyckte jag instinktivt att det var lite löjligt. Direkt satte jag upp ett motstånd till det. Varför motstånd, kan man fråga sig? J
ag älskar att meditera och göra ceremonier och ritualer i vardagen. Varför hade jag en känsla av motstånd mot denna form av övning? Kanske kändes den lite platt och tillrättalagd. Kanske kändes den alltför enkel. 

Men om jag tänker noga på de tillfällen i livet som jag upplever ett lugn och total tillfredsställelse, så kan jag peka ut vissa återkommande "symptom": 

- Kroppen känns varm och mjuk

- Sinnet är stilla och följsamt

- Det strålar från hjärtat och jag känner tacksamhet

Aha, tacksamhet! Kanske är tacksamhet vägen till att uppleva denna positiva känsla av lugn och total tillfredsställelse? När jag är i mitt mest underbara flow så känner jag bara tacksamhet. Och från den endan började jag experimentera mer med tacksamhet. Som ett sätt att försätta mig i ett mer behagligt tillstånd, långt från stress och utmattning.

Öva på att vara tacksam

Därför tänkte jag försöka öva mer på tacksamhet, som ett sätt att varsamt styra tankarna. Jag orkar inte lägga till tidskrävande övningar i mitt liv. Istället gör jag på enklaste sätt. Så fort jag vaknar till tar jag fatt i mina tankar. Aha, börjar det ticka runt i huvudet direkt med saker jag bör uträtta under dagen? Stoppa dina tankar varligt och be dem hålla undan lite. Det första jag vill tänka på när jag vaknar är istället vad jag är tacksam för. 

Jag väljer tre saker att vara tacksam för. Det kan vara stor eller smått. Ofta känner jag i hjärtat en resonans för det min hjärna väljer att formulera som tacksamhet. Senare under dagen, kan jag koppla an till tacksamheten. Det blir ett sätt att påminna sig om vad som är viktigt i mitt liv. 

Varför är det viktigt med tacksamhet

Forskningen säger att när vi fokuserar på tacksamhet, så blir vi mer medvetna om världen runt omkring oss. Om alla fantastiska människor, djur och natur som bidrar till vårt liv. I varje steg jag tar finns det något eller någon att vara tacksam för. På så sätt kan vi ta ett steg utanför oss själva och kanske släppa på tunga tankar, oro och stress en stund. Och ju mer vi övar ju bättre blir vi på det. 

Genom att öva tacksamhet kan vi motverka vår negativitet och samtidigt uppmärksamma allt det positiva i vårt liv som vi annars lätt missar. Att öva tacksamhet blir alltså en genväg till mer lycka.

Robert A. Emmons, ledande tacksamhetsforskare, har genomfört flera studier på kopplingen mellan hälsa och tacksamhet. Hans forskning visar att tacksamhet ökar dina lyckoupplevelser och minskar depressioner. Tacksamhet kan också minska blodtrycket, förbättra ditt immunförsvar, minska inflammationer, mm. 

Emmons tycker att vi bara ska integrera tacksamhet i vårt liv, och inte lägga till ännu en uppgift i vårt liv. Här är en kort film där han berättar hur du kan göra och tänka kring tacksamhet

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.