Vet du om att tinkturer är ett gammalt hantverk? I historien har vi gjort tinkturer så länge vi har kunnat destillera alkohol.
Vi gör tinkturer framför allt med alkohol (men även med annan lösningsvätska som tex honung, vinäger eller glycerin). Med hjälp av alkoholen lyckas vi fånga skördetidens gåvor. Genom att göra en tinktur bevarar vi örtens kraft under lång tid. En tinktur är nämligen hållbar i flera år.
Det finns nedskriven information om tinkturer från 1025, i Avicennas medicinska encyklopedi. I Europa var det först på medeltiden som vi började göra egna tinkturer i samband med att vi började destillera alkohol.
Tinkturer var grunden i vår västerländska medicin och det höll i sig enda till 1900-talet då tinkturer började ersättas med tabletter och piller.
Det finns ett par kända tinkturer genom historien.
Till exempel våra svenskdroppar. Dessa har Örtfabriken moderniserat i form av Happy Bitters .. dvs bittra örter för invärtes bruk.
Andra kända tinkturer är Warburgs tinktur, som användes för malaria och andra febertillstånd. Den innehöll bla aloe, rabarber, ålandsrot och kvanne. En annan känd tinktur är Laudanum, baserad på opium som användes vid hosta och som smärtstillande.
Idag blir tinkturer alltmer populära och kända, i takt med att vi återupptäcker naturens krafter. Vad har du för relation till tinkturer?
Läs mer om tinkturer på Örtfabrikens blogg. Till exempel om hur du gör egna tinkturer och många recept.