Sommarens örthändelser 2024 | Gå en örtkurs

Biskops Arnös sommarkurser är klassiska och äger rum på den magiska ön som har så rik flora och en så drömsk örtagård. Fördjupa dig i örtagårdens medicinalväxter, tillverka örtberedningar enligt historiska recept och mycket annat. 

Jag, Sara Bonadea George, och Bjornlundaarvet kommer hålla i ett firande av sommarsolståndet, Litha. Det blir folktro om örter, och tillverkning av bivaxljus och örttinkturer. Vid ett torp I Mölnbo-trakten.

Katarina Vilén från Labyrintstockholm.se håller i vandringarna ´Trädens mystik´ den 5 juni och den 13 juni i Hagaparken i Stockholm, kl 18. Jag kommer själv delta på dessa vandringar!

Jag kommer även gå Nellie Orzoleks Rootedmedicinals kurs i `Örtdestillering´. Här får vi tillverka egna hydrolat och eteriska oljor. 9 juni i Järna, kl. 13-17. I framtiden vill jag även delta i en av Lisa Jeannins @alchemillasapotek fascinerande kurser i örtalkemi. I sommar äger årets kurs rum på @langbrogard i Mölnbo, den 8 juni-11 juli.

Även Alkemiskaakademin har en örtaalkemikurs . Den 24-25 augusti, i Malmgårdens trädgård i Stockholm, äger denna både esoteriska och praktiska kurs rum. Jag ser fram emot att själv delta!

Vi förflyttar oss norrut till den drömlika Nämforshojdens_ortagard, en örtagård i Näsåker i Ångermanland. Här kommer Maria från @naturklok från podden Örtsystrar och @idaangelina som leder örtutbildningen på Hola folkhögskola hålla i en fördjupad kurs i praktisk örtkunskap, 28-30 juni.

Under Urkult-festivalen kommer Ida även ha två läkeväxtvandringar här, 2:a aug kl. 15 och 4:e aug kl 11.

Den välkända herbalisten och författaren Lisen Sundgren leder en vild sensommarvandring på ljuva Rosendals trädgård i Stockholm, 22 aug kl. 16-17.30

Även på västkusten kan du gå på örtvandringar. Erfarna herbalisten Karoline Karttunen @karolineswayoflife leder vandringar i Mölnlycke, den 13 juni och den 26 juni, kl. 17.30-19.30.

I Uppsala har Agnes Brosset @nordiskaorter byggt upp en fin örtverksamhet. Kika in på hennes sida för att se hennes spännande workshops. Det bjuds bland annat på vildväxtvandringar, kurs i att pressa växter och mycket annat.

Har du några bra örtips att dela med dig av inför sommaren 2024?

Text: Sara Bonadea George Bild: John Collier

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.