Moxibustion | Akupunktur | Gråbo

Med det här inlägget vill vi skicka en riktigt varm hälsning till alla Örtfabrikens följare på det nya året. Låt oss träda in i det nya året genom att göra en enkel, renande och värmande ritual med hjälp av moxibustion.Till vår hjälp använder vi örten gråbo (Artemisia vulgaris).

Men först och främst, vad är moxibustion?

Moxa eller moxibustion är japanskt ord för "burning herb". 

Enligt traditionell kinesisk medicin (TCM), är vår kropp som ett eget, litet universum sammankopplad genom olika kanaler. Genom att stimulera dessa kanaler kan vi ge stöd till oss själva, balansera oss själva och vår egen healing. Akupunktur innebär att vi med hjälp av nålar stimulerar vissa punkter på kroppen, som aktiverar kanalerna. Man tillför mer qi och blodtillförsel till området på kroppen.

Man kan göra på samma sätt med moxibustion, vilket betyder att man med hjälp av örter och värme stimulerar dessa "akupunkturpunkter". Du placerar helt enkelt örten på punkten på kroppen och tänder örten så att värme genereras. Enligt TCM använder man Moxa för att stärka kroppen och för att motarbeta sjukdom.

moxa med gråbo

Så här gör du moxa

Det finns färdiga moxa-koner eller moxa-rökelser att köpa, men du kan plocka gråbo själv och torka. Jag har inte varit så noggrann i att göra min egen moxa, utan har helt enkelt knådat ihop torkad gråbo. Men att göra sin egen moxa-kon är en process i sig. Du använder torkad gråbo som du maler till ett fint pulver och fortsätter mala enda till gråbon blir till en fluffig bomullsliknande massa. Detta tar sin tid. Denna massa formar du till en kon. Här ser du en bild på mald gråbo med bomullskonsistens:

gör din egen moxa

I denna moxibustion väljer jag att placera min moxa (gråbon) på naveln, vilket är en vanlig punkt. Men först fyller du naveln ordentligt med salt. Ovanpå saltet, gråbon.

Gör moxibustion med gråbo

Vissa använder en skiva ingefära istället för salt. 

Moxibustion med ingefära

Tänd det översta lagret med en tändsticka så att det börjar ryka. Känn värmen som sprider sig. Så klart måste du vara jätteförsiktig, så att du inte bränner dig. Saltet transporterar värmen, men är också ett skyddande lager för huden.

Det finns risk för att bränna sig, så var uppmärksam. 

Min upplevelse av moxa

Det är otroligt avslappnande att göra moxa, speciellt denna tid på året då vi vill ha mer värme och våra kroppar och sinnen vill värmas upp. Värmen från gråbon och saltet tränger in i min kropp och skapar en djup avslappning.

Gråbo är dessutom en ört med djupt, andliga egenskaper som ofta används som rökelse. Genom att bränna gråbo, försätter vi oss i ett meditativt tillstånd. Gråbon hjälper oss att frigöra våra fria och vilda jag. Det är en ört som får dig i kontakt med de feminina aspekterna - med andra ord något både män och kvinnor kan njuta av. Gråbo är också en känd ört för sanndrömmar. Den sägs öppna upp tredje ögat och låter oss träda in i drömmarna värld med öppet sinne. Använd gråbo när du ska genomgå en transformation, då den leder dig steg för steg till andra sidan. 

Jag har själv haft mycket starka upplevelser av gråbon och har djup respekt för denna ört. Om jag skulle ta den invärtes så skulle det vara i minimal dos, då den är så kraftfull men då den också kan ha allergen effekt. Om jag skulle ta den i forma av tinktur så skulle jag ta max 1-2 droppar eller så skulle jag ta den i form av inhalation genom ångbad. 

gråbo artemisia vulgaris

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.