Vi älskar kardborren (Arctium lappa) och använder den ofta. Vi brukar göra en dekokt på kardborrerot, maskrosrot och läkemalvarot. Dekokten får puttra på låg värme i en halvtimme. Lock på. Den här dekokten kan vi dricka under en lång tid, kanske tre veckor. När vi inte har tid att göra dekokter använder vi istället tinkturer.
Dosering: Ta 1 tsk kardborrerot till 2,5 dl vatten
Kardborren växer ymnigt hos oss på våra breddgrader. Det är roten som används. Du skördar den på hösten när kraften hos växten har letat sig tillbaka ner i jorden och in i roten. Den är tvåårig - så skörda den efter första året.
Kardborren är vanligt förekommande både som läkeväxt och som stapelvara i det asiatiska köket. Den kallas då "gobo". Vi har letat efter färsk kardborrerot här i asiatiska matvarubutiker, utan framgång. Vi skulle gärna vilja tillreda den i en soppa och får fortsätta leta efter den, tills det blir dags för skörd.
Hos Örtfabriken hittar du kardborrerot i vår tinktur Happy Bitter.
Kardborren - rötternas kraft!
Share with friends
Vi tror du gillar dessa blogginlägg
-
Örter vid sorg och helande
Örterna har visat mig en värld där förmågan till läkning finns. Vad som än händer i livet finns naturen här. Örterna skänker kraft och hjälper mig igenom livets svårigheter. Ta del av Örtfabrikens tankar om örter vid sorg.
-
Juliette de Bairacli Levy | Ikonisk herbalist
Lär känna Juliette de Baraicli Levy (1912 - 2009), en av vår tids viktigaste herbalister. Hon hämtade sina kunskaper från ett liv tillsammans med romer och i nära samklang med naturen. Hon var en pionjär inom holistisk djurmedicin.