Vi älskar kardborren (Arctium lappa) och använder den ofta. Vi brukar göra en dekokt på kardborrerot, maskrosrot och läkemalvarot. Dekokten får puttra på låg värme i en halvtimme. Lock på. Den här dekokten kan vi dricka under en lång tid, kanske tre veckor. När vi inte har tid att göra dekokter använder vi istället tinkturer.
Dosering: Ta 1 tsk kardborrerot till 2,5 dl vatten
Kardborren växer ymnigt hos oss på våra breddgrader. Det är roten som används. Du skördar den på hösten när kraften hos växten har letat sig tillbaka ner i jorden och in i roten. Den är tvåårig - så skörda den efter första året.
Kardborren är vanligt förekommande både som läkeväxt och som stapelvara i det asiatiska köket. Den kallas då "gobo". Vi har letat efter färsk kardborrerot här i asiatiska matvarubutiker, utan framgång. Vi skulle gärna vilja tillreda den i en soppa och får fortsätta leta efter den, tills det blir dags för skörd.
Hos Örtfabriken hittar du kardborrerot i vår tinktur Happy Bitter.
Kardborren - rötternas kraft!
Share with friends
Vi tror du gillar dessa blogginlägg
-
Gör eget Hydrolat med espressomaskinen | Recept Blomstervatten
Jag är ju faktiskt italienare. Så låt oss göra ett hydrolat med espressomaskinen. Läs inlägget för att göra ditt eget hydrolat eller blomstervatten hemma i köket. Och tro det eller ej men det funkar!
-
Häxprocesserna i Sverige
Häxprocesserna vilar som en mörk skugga över Sverige. I samband med den stora utställningen Häxor på Historiska museet i Stockholm så lästes de dömdas namn upp och domarna revs symboliskt.