De fem främsta felen du gör när du använder örter

Även innan jag gick in i örternas värld, så hade jag ett stort intresse för örter, kosttillskott, näring och näringsrik mat. Men allt som oftast fick jag inte den effekten jag ville ha av örterna. Det gjorde att jag tappade förtroendet för örterna och att jag inte vågade lita på dem när det verkligen gällde. Men sedan jag började gå örternas väg, så har jag fått en förståelse för vad vi gör för fel när vi använder örter. Och jag har förstått att en kopp kamomill inte bara är en kopp kamomill ... 

Här är vad du kan tänka på när du tar hjälp av örterna och de främsta felen du gör när du använder örter:

1. Du tar örterna för sällan och i fel dos

Jag kan bli tokig på min familjemedlemmar som tror att det räcker med att ta en kopp örtte på morgonen och sedan tro att det ger skydd för resten av dagen. Grundtanken är att du ska ta en större dos, oftare ju akutare det är. Så om du vill ta hjälp av örterna för en plötsligt påkommen åkomma, så ska du ta stora doser ofta. Ta en dos varannan timme under dagen. När det börjar klinga av kan du minska till var tredje timme. Sedan var fjärde timma, osv. Som jag skrev ovan så verkar örter mjukt och varligt (i alla fall många av de vi använder regelbundet) så du behöver vara ihärdig. Låta örten vara där och störa och inte släppa garden.

Dosering är en av de vanligaste frågorna vi får på Örtfabriken. I korta ordalag så finns det flera faktorer som påverkar hur stor dos du ska ta. Till exempel ålder och kroppsvikt. Här har vi skrivit en längre artikel om just dosering

Du bör skilja på akuta och kroniska tillstånd. Ett akut tillstånd (hastigt påkommet) kräver mer av det jag skriver ovan. Ett kroniskt tillstånd är ett maraton. Du ska arbeta långsiktigt och med mindre dos. 

dosering av örter

2. Du förlitar dig endast på en ört

Örterna verkar synergistiskt. Ett fint recept med örter är ett recept där örterna förstärker varandra. Det finns flera teorier kring hur man bäst sätter samman ett örtrecept. Jag älskar Rosemary Gladstars teori där hon triangulerar huvudörter (den eller de örter som ger önskad verkan), med stödjande örter (som till exempel mildrar huvudörternas verkan) och aktiverande örter (som ger kraft åt hela receptet). 

Örter och deras kraft är uråldrig kunskap som tillhör oss alla. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska ta till sig denna kunskap och förvandla den till ett kraftfullt örtte. Det går lära sig och det du bör ta med dig av denna punkt är att låta ett bredare spektrum av örter hjälpa dig. Inte enbart en ört åt gången. 

Som en hjälp på vägen kan vi rekommendera en av Rosemary's böcker: Herbal recipes for Vibrant Health.

3. Du slutar ta örter så fort du känner dig bättre

Örter verkar mjukt och varligt och de kräver ett åtagande. Det tar tid för örterna att verka. Om du använder örter för att kämpa mot en förkylning till exempel, så kommer de sakta vara med dig när du tar dig steg för steg framåt över förkylningens kulmen. Ofta släpper många taget om örterna då, när de precis börjar känna sig bättre. Men ett virus kan lika snabbt växa sig starkare när du släpper garden. Så för att örterna ska ha verkan så måste du ha tålamod och tänka långsiktigt. Sluta inte med örterna så fort du blir bättre, utan fortsätt då ett tag till. 

4. Du glömmer bort att vara tacksam mot örterna

Hänger lite ihop med ovan. Det är vår självläkande förmåga som hjälper oss igenom små och stora kriser. Örterna ger oss stöd genom dessa svåra tider. Jag ser det inte som att det är örterna som gör hela jobbet, men de hjälper till och är extremt värdefulla verktyg för oss människor. Om man är lite skeptiskt lagd eller inte är så van att känna in örterna, så kanske man snabbt bortser från örternas effekt. Så fort krisen är över, glömmer vi bort örterna och vi glömmer att vara tacksamma för deras hjälp. Med större medvetenhet kan vi lära oss mer om oss själva och stå bättre rustade inför framtida kriser. 

tacksamhet

5. Du tar örter av låg kvalitet

Detta är nog den svåraste biten att jobba på själv. Det är jättesvårt att bedöma kvaliteten på örter på djupet. Flera faktorer samverkar - när skördades örten? Var har den vuxit? under vilka förhållanden? Förvaring och eventuell tillredning spelar in. Det du ska titta på är doft, smak och färg. Kan du känna örtens doft? Och hur smakar det? Finns det en tydlig och distinkt smak, till exempel. Samma sak med färgen. En torkad ört som ser ut som halm kanske inte har så mycket kraft kvar? Här kan du läsa mer om hur vi till exempel bedömer svampars kvalitet.

En ört med låg kvalitet kan bidra till att du inte får så stor effekt. 

Vad tycker du när du läser detta - resonerar det med dig?

Här hos oss på Örtfabriken så kan du läsa mer och lära om örter. Djupdyk i vår blogg, du kommer inte bli besviken!

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.