Gör din egen skrubb | Bikarbonat | Salt eller socker

Det här receptet på peeling eller skrubb fick vi lära oss på vår ceremoni i våras ihop med lettiska herbalisten Ilga. Det är så enkelt att göra och passar extra bra under försommaren med många blommor och blad att plocka.

En av ingredienserna är bikarbonat, vilket vi inte har använt förut. Den ger en härlig och ren känsla. Måste upplevas! Basen är salt eller socker. Här får du avgöra vad helst vill ha. Jag föredrar salt, men vissa tycker att det svider. Speciellt om du har småsår på huden. Men det svider inte mer än att man kan hantera det. I så fall väljer du socker som bas istället.

Plocka vilda blommor och blad efter säsong. Om det inte är säsong så väljer du istället torkade växter. Förslag är doftvioler (ohhhh), hägg och syren. Senare på sommaren kan du välja lindens blommor, hagtornblommor och ros. Du kan också ta härligt doftande barr från gran och tall. Var dock noga med att mortla hårdare delar ordentligt. 

Gör ansiktsskrubb med färska blommor

Du kommer även att tillsätta lite lera, om du har tillgång till det. Leran har en förmåga att dra ut orenheter ur huden. Den vita leran är mildast och funkar bäst för torr hud. Grön lera passar bra för fet hud, medan den röd leran är speciellt lämpad för äldre och känslig hud. 

Ingredienser

2 dl salt eller socker (du väljer)

1 dl bikarbonat

1 dl gröna blad och blommor (eller torkade) 

2 msk lera 

Gör så här

Mortla de gröna växtdelarna ihop med saltet noggrant. Tillsätt bikarbonat och lera och mortla lite till. Förvara allt i en ren och torr glasburk med lock. 

Mortla din egen ansiktsskrubb

För att använda din bodyskrubb eller peeling så tar du 2 msk i en liten kopp och tillsätter ett par droppar vatten. Rör runt till en grötig massa. Duscha och tvätta av kroppen som vanligt, så att huden är lite våt. Nu kan du massera kroppen med din nya skrubb. Den går också bra att använda som ansiktsskrubb. Genom att använda peeling får du bort döda hudceller och du förnyar huden. Det ger energi och flöde i kroppen. 

Du kommer bli förvånad över hur ren och len huden känns! 

Vill du ha mer örtig inspiration? Se till att anmäla dig till vårt nyhetsbrev för att inte gå miste om våra recept och erbjudanden. 

På vår blogg hittar du fler recept. Här kan vi tipsa om detta:

Skrubb på björklöv - Recept

örter för skrubb recept

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.