Gör din egen ruska till bastun | Bastu 2.0

Kanske vet Örtfabrikens följare att vi älskar Lettland! Jag bodde länge i Lettland och upptäckte den djupa och högst levande örttraditionen. Nästan av en slump var jag med på en lettisk bastutradition och blev djupt fascinerad. Den lettiska bastun (sk pirts) är en andlig upplevelse. Tillsammans med en "Pirts Master" (typ bastumästare) guidas du genom bastuns olika faser. I varje steg är örter närvarande.
 
Läs mer här om lettiska bastutraditionen här.
 
Ett viktigt verktyg för Pirts Master är ruskor gjorda av olika träd. Det är nu i juni och juli som du kan plocka dina egna kvastar. Plocka och torka dem nu och förvara dem väl förslutet så kommer du bli helt överväldigad när du i vinter använder din av sommaren doftande ruska. Du för praktiskt taget in en del av skogen i din bastu.
Gör din egen ruska till bastun
 
Örtfabriken har arrangerat flera bastuceremonier ihop med lettiska herbalisten Ilga. När Ilga var i Sverige sist lärde hon oss göra ruskor enligt lettisk tradition.
De vanligaste träden som letterna använder för att göra ruskor är björk och ek. Men även lind, sälg, lönn och barrträd. Varje träd bär sin egen kraft och symbolik. Till exempel innehåller björken eteriska oljor, tanniner och vitaminer som frigörs när ruskorna ruskas i bastun. Björken renar luften. 
Eken används för inflammationer. Perfekt för fet hud då den gör den ren och mjuk. Tack vare tanninet i eklöven rekommenderas den som svettas mycket att använda eklöv. 
Lettisk bastu och hur man gör ruskor till bastun
 

Hur gör du din egen ruska?

Skörda kvistar när trädets blad är vibrerande gröna. Gör ruskor som inte är för långa. Det ska vara bekvämt att hålla ruskan i handen. Under bastun kommer du använda den som ett verktyg och då kan den inte vara för lång och tung. 
Använd ett snöre för att knyta ihop din ruska. Traditionellt sätt ska det vara av jute. Runda gärna kvistarnas ändar, som på bilden nedan. Det gör att du slipper rispor på armar och händer från grenarna när du jobbar med ruskan i bastun. 
gör din egen ruska av ek
De lettiska ruskorna är kortare än andra. Vår herbalist Ilga föredrar att använda korta ruskor som är enkla att hålla i handen. Det tar mycket kraft att jobba med ruskorna i bastun, timme efter timme. Därför föredrar hon korta ruskor. Med andra ord ska du göra skaftet tillräckligt långt för att vara skön att hålla i. 
En av de viktigaste stegen är att torka och förvara din ruska på rätt sätt. Torka dem noga. De är klara när löven är torra och krispiga. Förvara dem i papperspåsar i ett mörkt rum. Vissa fryser in dem. Vissa använder plastpåsar för att förvara dem. Vi föredrar papperspåse.
När det är dags att basta ska du först blötlägga din ruska under 2-3 timmar. 
Sedan använder du ruskan som ett verktyg för massage och för att cirkulera elementet luft i bastun. Men detta är ett eget separat blogginlägg :-). 
.
Du kommer bli förvånad hur doften från sommaren letar sig tillbaka till dig. Hur kan det vara möjligt att björkens eteriska oljor finns där, väl förvarade för oss att ta del av i den mörkaste av vintern? Helt klart för du med ruskorna in en del av skogen och naturen i din bastu. Hoppas du får samma upplevelse!
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.