Kungsljuset | Flammande ljuslåga | Ljus och Mörker

Kungsljuset är som en flammande fackla, en ljuslåga.

Ja, kungsljuset är sannerligen en av växtrikets ljusväxter. Så har den även benämnts Jungfru Marie kyrkoljus. Med kungsljuset fanns därför länge det heliga kvinnliga i naturen, tills växten bytte namn till kungsljus. En vacker legend från kontinenten berättar att Maria bar kungsljusets blad i sina händer. När hon mötte en sjuk människa berörde hon denna med bladen. Den sjuka blev då frisk. Legenden säger något om den starka tilltro människan en gång haft till växternas läkande förmågor.

Kungsljuset bär på en hemlighet. Lägger du dess blommor, rot eller blad i alkohol så får denna efterhand en nattsvart färgton. Växten innefattar därmed både ljus och mörker. Jag ser den därför som en bild av livet självt.

En kvinna bjöd mig på te av kungsljusets blommor och sa att detta var som att dricka solljus. Så uppfattade även jag denna infusion. Vid ett annat tillfälle serverade hon mig te av växtens blad och berättade att infusionen fick henne att känna sig upprest i sitt sinne. Även jag kunde förnimma detta när jag drack teet. Likt kungsljuset har gestaltning av en pelare kände jag mig något lyft.

Fotografiet är från Biskops Arnös drömska örtagård, en plats jag önskar att alla fick besöka under sin livstid. När blommar kungsljus? I juni-september.

Hos Örtfabriken finns kungsljuset i vår tinktur Rooted Life, droppar som du tar invärtes för grundning och självkänsla. 

Kungsljus gör infusion av blommor

Text och bild av herbalisten Sara Bonadea George

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.